Puha, könnyed gnocchi házilag: héjában sült krumpli az alapja

hgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ami nekünk, magyaroknak nudli, az az olaszoknak a gnocchi, igazi klasszikus, melyet sokféleképpen lehet szervírozni.

Gnocchit készíteni nem nehéz, csak időigényes, persze ha megúszós receptet keresel, akkor boltban is megvásárolható készen a tészta, de a házi sokkal finomabb. A krumplis finomság a legtöbbször úgy készül, hogy a burgonyát sós vízben puhára főzik, leszűrik, majd összetörik - talán te is így készíted. De ha egy vérbeli olaszt kérdezel, ő mást fog ajánlani. A gnocchi akkor jó, ha a tészta könnyű, nem tartalmaz sok nedvességet, ezért ajánlott inkább sütőben sütni a krumplit.

Lehetőleg sütnivaló burgonyát válassz a gnocchihoz, ha szeretnéd, sóágyon is megsütheted: ez annyit jelent, hogy a tepsi aljára durva szemű sót kell szórni, majd ráültetni a krumplit, aztán mehet is puhulni. Az elkészült gnocchit sokféleképpen kínálhatod, finom paradicsomos vagy tejszínes szósszal egybeforgatva, de vajon pirítva is érdemes kipróbálni. Ha kicsit izgalmasabbra készítenéd, akkor az összetört krumplihoz keverj finomra vágott petrezselymet, vagy más zöldfűszert.

Gnocchi házilag

hgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kg krumpli
  • kevés olaj
  • só ízlés szerint
  • liszt szükség szerint
  • 1 darab tojás
  • kevés liszt a dolgozófelületre
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát mossuk meg, majd töröljük szárazra, a héját hagyjuk rajta.

A burgonyát egy éles késsel vagy egy villával szurkáljuk meg.

Vegyünk elő egy tepsit, helyezzük rá a burgonyákat, enyhén olajozzuk, sózzuk, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe és süssük puhára (50-60 perc).

A burgonyát hűtsük langyosra, majd húzzuk le a héját, krumplinyomó segítségével törjük össze.

Várjuk meg, míg a burgonya teljesen kihűl, utána adjuk hozzá a sót, lisztet és a tojást, kezdjünk belőle rugalmas, könnyen dolgozható tésztát gyúrni. Lisztből csak annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz a krumpli (körülbelül 340-380 g).

A begyúrt tésztát osszuk 3-4 részre, ezekből enyhén lisztezett felületen formáljunk rudakat. A tésztahengerekből vágjunk 2 cm-es darabokat, ha szeretnénk, villával bordázzuk őket.

A krumplis tésztát dobjuk lobogó sós vízbe és főzzük puhára. Ez addig tart, amíg a gnocchi teljesen felúszik a víz tetejére (körülbelül 2-3 perc).

Az elkészült tésztát szűrjük le és forgassuk egybe a kívánt mártással, vagy serpenyőben, vajon pirítsuk meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük