Vegyes gombaleves árpával: laktató fogás hús nélkül

Gombaleves-arpaval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sűrű, tartalmas és tele van friss zöldfűszerekkel: ha unod már a gombából készült krémleveseket, akkor adj egy esélyt ennek a változatnak!

A gombából készült leveseket többnyire pürésített, krémes formában fogyasztjuk, azonban ha szereted a gomba roppanós állagát, akkor bűn leturmixolni. Ez a fogás éppen a sokféle textúra miatt izgalmas: a gomba mellett ugyanis árpagyöngy (gersli) is helyet kap benne, amely egyben a csipetkét is kiváltja.

Bár a gombát a leggyakrabban tárkonnyal párosítják – mint például ebben a házi gnocchihoz készült gombaszószban is –, a kakukkfű is isteni választás. A legjobb hatásért friss, és ne szárított verziót használj.

Gombaleves árpával

Gombaleves-arpaval

Hozzávalók 6 személyre

  • 200 g árpagyöngy
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 szál sárgarépa fekockázva
  • 0.5 kisebb zellergumó felkockázva
  • 350 g csiperke vagy portobello gomba felszeletelve
  • 150 g shiitake felszeletelve (szár nélkül)
  • 1 tk
  • 2.5 l zöldségalaplé
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor friss kakukkfű apróra vágva
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

Az árpát folyó víznél alaposan mossuk át, és minimum 8-10 órára áztassuk be. Ez lerövidíti a főzési időt.

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a gombákat, és pirítsuk további 2-3 percig.

Adjuk hozzá a sót, borsot, a zöldségalaplevet, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a leszűrt árpagyöngyöt, és forrástól számítva alacsony/közepes hőfokon 15-20 percig fedő alatt főzzük, vagy amíg minden hozzávaló teljesen megpuhul.

Hagyjuk hűlni néhány percig, majd melegen fogyasszuk.

Tipp: a receptben megadott sómennyiség alacsony sótartalmú (vagy só nélküli) alapléhez szükséges. Ha sósat használunk, akkor a sónak először csak a felét adjuk a leveshez, majd a végén ellenőrizzük, hogy elég ízes-e.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük