Vegyes gombaleves árpával: laktató fogás hús nélkül
Sűrű, tartalmas és tele van friss zöldfűszerekkel: ha unod már a gombából készült krémleveseket, akkor adj egy esélyt ennek a változatnak!
A gombából készült leveseket többnyire pürésített, krémes formában fogyasztjuk, azonban ha szereted a gomba roppanós állagát, akkor bűn leturmixolni. Ez a fogás éppen a sokféle textúra miatt izgalmas: a gomba mellett ugyanis árpagyöngy (gersli) is helyet kap benne, amely egyben a csipetkét is kiváltja.
Bár a gombát a leggyakrabban tárkonnyal párosítják – mint például ebben a házi gnocchihoz készült gombaszószban is –, a kakukkfű is isteni választás. A legjobb hatásért friss, és ne szárított verziót használj.
Gombaleves árpával
Hozzávalók 6 személyre
- 200 g árpagyöngy
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 szál sárgarépa fekockázva
- 0.5 kisebb zellergumó felkockázva
- 350 g csiperke vagy portobello gomba felszeletelve
- 150 g shiitake felszeletelve (szár nélkül)
- 1 tk só
- 2.5 l zöldségalaplé
- 1 db babérlevél
- 1 csokor friss kakukkfű apróra vágva
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Az árpát folyó víznél alaposan mossuk át, és minimum 8-10 órára áztassuk be. Ez lerövidíti a főzési időt.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a gombákat, és pirítsuk további 2-3 percig.
Adjuk hozzá a sót, borsot, a zöldségalaplevet, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a leszűrt árpagyöngyöt, és forrástól számítva alacsony/közepes hőfokon 15-20 percig fedő alatt főzzük, vagy amíg minden hozzávaló teljesen megpuhul.
Hagyjuk hűlni néhány percig, majd melegen fogyasszuk.
Tipp: a receptben megadott sómennyiség alacsony sótartalmú (vagy só nélküli) alapléhez szükséges. Ha sósat használunk, akkor a sónak először csak a felét adjuk a leveshez, majd a végén ellenőrizzük, hogy elég ízes-e.
-
2024-04-26 06:32:01
-
2024-04-13 10:16:02
-
2024-04-12 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!