Szaftos, görög narancstorta: cukorszirup járja át a tésztát
Ha kedveled a citrusos recepteket, ezt a tortát imádni fogod, a narancs átjárja kívül-belül, egyszerűen tökéletes.
Ha kedveled a fánkokat, a görög változatot is imádni fogod, a habkönnyű golyó kelt tésztából készül, bő olajban sül aranybarnára és mézes szirup koronázza meg. Mind a tészta, mind az öntet isteni, de igazán együtt működik jól a kettő.
Mivel a tészta nagyon lágy, szinte folyós, a formázása picit macerásabb, de alább mutatunk hozzá egy videót, hogy könnyebben és gyorsabban menjen a folyamat. Fontos, hogy ne adagolj több lisztet a masszához, az állaga így jó, a palacsintatésztánál egy fokkal sűrűbb végeredményt fogsz kapni.
A mézes szirup narancslével és -héjjal készítve lesz a legfinomabb, de érdemes egy kevés fahéjat is csempészni bele. Ha pedig szeretnéd, a kész fánkgolyókat pisztáciával megszórva kínáld.
A lisztet, a porélesztőt, a cukrot és a sót keverjük össze. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a tejet, a vizet és az olajat. Keverjünk mindent össze, a palacsintához hasonló állagú tésztát kapunk majd. Fedjük le, majd tegyük meleg helyre 1-2 órára.
Közben készítsük el a szirupot: melegítsük össze a mézet, a naracslevet, a narancshéjat és a fahéjat. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 15 percig. Utána tegyük félre hűlni.
Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben, kb. 160-180 fokos legyen.
Egy kanalat tegyünk egy kis pohár olajba.
A bal kezünkbe fogjunk egy kevés tésztát, majd szorítsuk ökölbe a kezünket. A mutató- és hüvelykujjunk között kinyomódott tésztát kanalazzuk le, így kapunk egy kis gombócot, ezt tegyük az olajba. Ebben a videóban meg is nézheted a formázást 3 perc 50 másodpercnél.
Süssük a fánkgolyókat 2-3 percig, majd mikor az aljuk aranybarna, fordítsuk meg, a másik felüket is süssük kb. ennyi ideig.
A kész fánkokat tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd tegyük a szirupba tálalásig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu