Egyszerre ropogós és foszlós házi lepénykenyér - Ezt nem kell dagasztani
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, parmezános paradicsomleves: sütőben sült zöldség az alapja
Rusztikus áfonyás galette: alig néhány hozzávalóból készül
Puha, édesburgonyás gofri: tökéletes harapnivaló egész napra
Citromos, mustáros csirkemell: a különleges fogás egyszerűen készül
Milyen tésztával készül a baklava? Kvíz a török konyháról
Praktikus megoldás, ha nincs otthon kenyér, és frissen, langyosan annyira ropogós és foszlós egyszerre, hogy nem lehet abbahagyni.
A füst csodákra képes, és nem csak a zöldségek vagy a húsok esetén, de a kenyérrel is. Ha pedig éppen nem lángol szabad tűz a közelben, akkor sem lehetetlen a füstös, pirult hatást egy nagyon forróra hevített grillserpenyővel szimulálni. A lepénykenyér különlegességét az odakapatás, a füst adja, de éppen ez a praktikus is benne. Reggel begyúrunk egy adag tésztát, hagyjuk a hűtőben kelni, és este, amikor hazaérünk, tíz perc alatt ki lehet őket sütni, még a sütőt sem kell előmelegíteni.
Zaatar fűszerkeverék
A közel-keleti konyhában sokféle lepénykenyeret készítenek, és gyakran szórják meg a már itthon sem ismeretlen zaatar fűszerkeverékkel. Csak a neve különleges, az összetevőinek zömét minden kisboltban megtaláljuk: szárított oregano, bazsalikom, zsálya, szezámmag és szárított, őrölt szumák bogyó, mint egyedüli különleges hozzávaló, adják ki a keveréket.
Mint minden lepénykenyér, ez is a leginkább raguk, főzelékek, curryk vagy sűrű levesek mellé passzol, de ha marad belőle másnapra, akkor jó lehet tekercsnek is mindenféle maradékkal megtöltve.
Grillezett lepénykenyér
Hozzávalók 6 darabhoz
- 250 gramm kenyérliszt
- 3 gramm porélesztő (fél zacskó)
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 150 gramm joghurt
- 3 evőkanál víz
A tetejére
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint zaatar fűszerkeverék
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A joghurtot egy tálba tesszük, majd beleszórjuk az összes többi hozzávalót a fűszerkeveréket kivéve. Lágy tésztát gyúrunk belőle, és letakarva állni hagyjuk, míg a kétszeresére nem kel, vagy ha nem rögtön akarjuk kisütni, alaposan becsomagolva a hűtőbe tesszük.
A tésztát hat részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk, majd a gombócokat fél ujjnyi vastagságú lepénnyé nyújtjuk. Egy súlyosabb serpenyőt, grillserpenyőt addig forrósítunk, míg füstölni nem kezd. Rádobjuk a lepénykenyeret, és addig sütjük, míg csíkos nem lesz. A másik oldalán is megpirítjuk.
Amikor megsült, kevés olívaolajjal megkenjük és megszórjuk a fűszerkeverékkel.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!