Egyszerre ropogós és foszlós házi lepénykenyér - Ezt nem kell dagasztani

lepenykenyer zaatar - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Praktikus megoldás, ha nincs otthon kenyér, és frissen, langyosan annyira ropogós és foszlós egyszerre, hogy nem lehet abbahagyni.

A füst csodákra képes, és nem csak a zöldségek vagy a húsok esetén, de a kenyérrel is. Ha pedig éppen nem lángol szabad tűz a közelben, akkor sem lehetetlen a füstös, pirult hatást egy nagyon forróra hevített grillserpenyővel szimulálni. A lepénykenyér különlegességét az odakapatás, a füst adja, de éppen ez a praktikus is benne. Reggel begyúrunk egy adag tésztát, hagyjuk a hűtőben kelni, és este, amikor hazaérünk, tíz perc alatt ki lehet őket sütni, még a sütőt sem kell előmelegíteni. 

Zaatar fűszerkeverék

A közel-keleti konyhában sokféle lepénykenyeret készítenek, és gyakran szórják meg a már itthon sem ismeretlen zaatar fűszerkeverékkel. Csak a neve különleges, az összetevőinek zömét minden kisboltban megtaláljuk: szárított oregano, bazsalikom, zsálya, szezámmag és szárított, őrölt szumák bogyó, mint egyedüli különleges hozzávaló, adják ki a keveréket. 

Mint minden lepénykenyér, ez is a leginkább raguk, főzelékek, curryk vagy sűrű levesek mellé passzol, de ha marad belőle másnapra, akkor jó lehet tekercsnek is mindenféle maradékkal megtöltve. 

Grillezett lepénykenyér

lepenykenyer zaatar2 - ajanlo

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 250 gramm kenyérliszt
  • 3 gramm porélesztő (fél zacskó)
  • 1 teáskanál
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 150 gramm joghurt
  • 3 evőkanál víz

A tetejére

  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint zaatar fűszerkeverék
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A joghurtot egy tálba tesszük, majd beleszórjuk az összes többi hozzávalót a fűszerkeveréket kivéve. Lágy tésztát gyúrunk belőle, és letakarva állni hagyjuk, míg a kétszeresére nem kel, vagy ha nem rögtön akarjuk kisütni, alaposan becsomagolva a hűtőbe tesszük. 

 

A tésztát hat részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk, majd a gombócokat fél ujjnyi vastagságú lepénnyé nyújtjuk. Egy súlyosabb serpenyőt, grillserpenyőt addig forrósítunk, míg füstölni nem kezd. Rádobjuk a lepénykenyeret, és addig sütjük, míg csíkos nem lesz. A másik oldalán is megpirítjuk. 

 

Amikor megsült, kevés olívaolajjal megkenjük és megszórjuk a fűszerkeverékkel. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük