Nosztalgikus gyümölcsös piskóta, ahogyan csak a nagymamánk tudja

gyumolcsos-piskota2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes gyümölcsös piskóta könnyed, légies, aranysárga, amely friss barack- vagy éppen áfonyaszemeket ölel magába.

Ki ne emlékezne a nagymamánál töltött időre, amikor a konyhából a frissen sült, gyümölcsös piskóta édes illatára összefutott a nyál a szánkban? A megannyi szezonális gyümölcsnek köszönhetően gyermekkorunk ízeit immáron a saját konyhánkban eleveníthetjük fel úgy, ahogyan azt még a nagymamánktól tanultuk.

Bár a piskóta elkészítésétől sokan félnek, kis odafigyeléssel és a megfelelő arányokkal szinte gyerekjáték az összeállítása. A piskótasütés legnagyobb mumusa, ha a tészta sütés közben összeesik, vagy éppen fojtósra sikerül. Ennek több oka is lehet, például mert nem jöttek ki jól az arányok, nem volt jó az alapanyagok hőfoka, rosszul és túl gyorsan kevertük ki a tésztát, vagy türelmetlenségből túl hamar nyitottuk ki a sütőajtót.

Trükkök és fortélyok

A tökéletes piskóta – amit még nagymamáink sem tudtak soha elrontani – a tévhittel ellentétben nem robotgéppel készül, hanem finom, apró mozdulatokkal, amihez csupán a két kezed és egy fakanál vagy spatula szükségeltetik.

A tésztához szinte minden gyümölcs passzol, sőt, még az édes-savanyú ízekkel is könnyedén játszhatsz, hiszen, ha a tészta túl édes lenne, egy kis ribizlivel vagy szederrel máris egyensúlyba hozhatod az ízeket.

Ha nem szeretnéd, hogy a piskóta tocsogjon a gyümölcsök levében, miközben azok még le is süllyednek a tepsi aljára, mielőtt még a tésztához adnád őket, forgasd bele mindet egy kis lisztbe.

S hogy mi a légiesen könnyű tészta titka? Nos, ha tényleg igazán omlós és könnyed piskótát szeretnél, akkor a lisztet mindenképpen szitáld, ne pedig kanállal szórd a többi alapanyaghoz. Sütéshez pedig mindig melegítsd elő a sütőt, és ha van rá mód, alsó-felső sütést válassz, a légkeverésest pedig felejtsd el, mert attól csak kiszárad a piskóta.

Gyümölcsös piskóta

gyumolcsos-piskota

Hozzávalók 20 szelethez

  • 6 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 25 dkg gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Először válasszuk ketté a tojásokat, majd keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukrokkal, amelyhez aztán óvatosan adjuk hozzá a tojások sárgáit. Ha ezzel megvagyunk, dolgozzuk össze a lisztet és a sütőport, majd apránként szitáljuk rá a korábban kikevert tojásos, vajas, cukros elegyhez.

Eközben a tojások fehérjéből alacsony fokozaton, egy csipet sóval verjünk kemény habot. Ha ezzel is elkészültünk, már csak a tészta lelke van hátra: a felvert habot könnyed mozdulatokkal forgassuk bele a már kikevert masszába. Semmiképpen se kapkodjunk, hiszen még a célegyenesben is könnyűszerrel elronthatjuk a tésztát.

A sütéshez béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 25x30 cm-es tepsit, majd öntsük bele a kész tésztát. Ha ezzel is megvagyunk, már csak a gyümölcsök vannak hátra.

Mehet bele minden, amit a szemünk kíván: sárga- vagy őszibarack, illetve bogyós gyümölcsök is egyaránt.

Ezután tegyük a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 20-25 percig. Az első 20 percben semmiképpen se nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy összeessen a piskótánk.

Ezt követően végezzünk tűpróbát a sütin, amit tűvel, késsel, de akár villával is megtehetünk, ami éppen kéznél van. Ha nem ragad már rá a tészta, akkor el is készült a mennyei gyümölcsös piskóta, amit, miután kihűlt és felszeleteltünk, ízlés szerint meghinthetünk még egy kis porcukorral is tálalás előtt.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük