Isteni arab édesség házilag: így készül a halva

halva
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy isteni finom közel-keleti desszertnek, a halvának a receptjét mutatjuk meg, amit nem is nehéz házilag készíteni!

A halva egy a vajkaramellához hasonló állagú édesség, ugyanakkor egyáltalán nem olyan tolakodóan édes az íze. Különlegessége, hogy tahiniből, vagyis szezámmagpasztából készül, amelynek a receptjét itt találod. 

Tipp

Ha halvát készítesz, az alapreceptet nyugodtan felturbózhatod aprított pisztáciával, csokoládéval vagy akár kávéval is. 

Halva házilag

halva

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 380 g tahini
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 300 g kristálycukor
  • 80 ml víz
  • 0.75 tk
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 cm-es tepsit. 

A tahinit tegyük bele egy nagy tálba, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot.

Egy közepes lábasban, közepes lángon keverjük össze a cukrot és a vizet. Melegítsük fel kb. 120 fokosra.

Amikor a keverék eléri ezt a hőfokot, keverjük bele a sót, majd óvatosan és lassan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tahinis keverékhez.

Addig keverjük, amíg összeáll és a keverék szépen besűrűsödik.

Fontos, hogy nem szabad túlkeverni, miután az besűrűsödött, különben a halva túl omlós, vagyis inkább porhanyós lesz.

Utolsó lépésként a halvát öntsük bele az előkészített tepsibe, majd szépen simítsuk el.

Hagyjuk a halvát szobahőmérsékleten kihűlni, majd kb. 3 órára tegyük be a hűtőbe.

Amint lejár a hűtési idő, már fel is vághatjuk és tálalhatjuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük