Házi baracklekvár vaníliával bolondítva: ilyen finomat még nem ettél

2
Nyomtatás
Házi baracklekvár vaníliával cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyár egyik legédesebb ajándéka a barack, amelyből érdemes lekvárt készíteni, így őrizve meg a zamatát a hűvösebb évszakokra.

Benne vagyunk a nyárban és nem győzzük élvezni az évszak csodás terményeit. Az előrelátó lelkes gasztrotündérek pedig belevetik magukat a lekvárok, befőttek és kompótok gyártásába. Ilyenkor sokan készítenek baracklekvárt, amit érdemes kicsit feldobni.

Így is lehet

A különlegesebb ízhatás kedvéért más ízesítőket is adhatsz a lekvárhoz. Ha túl egyszerűnek véled a vaníliát, valami merészebbre vágysz, akkor kevés szárított levendulát is keverhetsz a gyümölcshöz. De kipróbálhatod még gyömbérrel, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy chilivel bolondítva, amitől kicsit pikánsabb lesz. A chilivel bolondított baracklekvár kitűnő választás grillpartikra, húsok mellé szuper választás.

Házi baracklekvár vaníliával

Házi baracklekvár vaníliával ct

Hozzávalók 2 (500 ml-es üvegekhez)

  • 1 kg barack
  • 1 rúd vaníliarúd
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A barackot mossuk meg, a magját távolítsuk el, majd vágjuk fel tetszés szerint a gyümölcsöt.

A vanília magját kaparjuk ki és a rúddal együtt forgassuk egybe a gyümölccsel. Ezután a citromlét is adjuk hozzá, és alacsony láng felett 15-20 percig főzzük, majd a vanília héját távolítsuk el, és pürésítsük simára a gyümölcsöt. (Ha szeretnénk, kicsit darabos is lehet a lekvár textúrája.)

A pürésített barackot tegyük vissza a tűzhelyre, és keverjük hozzá a cukrot. Továbbra is alacsony láng felett főzzük még 15-20 percig.

A lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, csavarjuk rá a tetejüket, és állítsuk fejre az üvegeket 5-10 percre. Ezután száraz, hűvös helyen tároljuk a finom házi lekvárt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon