Házi barackos pite: az édes töltelék vajas tésztán terül el

17
Nyomtatás
barackospitecov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyári zamatú pite mindenkit levesz a lábáról, kínálj mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit, ezektől a pluszoktól csak még finomabb!

A pite az egyik legnépszerűbb süti, mely rengeteg recept szerint kipróbálható, a finomság lehet édes vagy sós. Érdemes szezonális alapanyagokkal elkészíteni, épp ezért most mézédes barackkal ajánlom.

Amire figyelni kell!

A házi pite akkor lesz tökéletes, ha a tészta omlós. Épp ezért a legfontosabb szabályt ne feledd, gyors mozdulatokkal állítsd össze a tésztát, majd tedd pihenni a hűtőbe. Talán lesz, akit meglep, de a recept leírásában a töltelékhez étkezési keményítőt ajánlok, ez azért szükséges, mert miközben sül a pite, a töltelék levet enged. Senki nem szeretné, ha elázna a tészta vagy túl folyós lenne a töltelék, a keményítő viszont szépen besűríti, pudingossá teszi.

A barackos pite a leírás alapján készítve is tökéletes, de aki szeretné, cifrázhatja. Szúrd ki a pitetészta tetejét bájos formákkal, vagy rácsozva helyezd rá. Tálalásnál pedig a tejszínhab vagy vaníliafagyi még pompásabbá varázsolja.

Házi barackos pite

barackospitect

Hozzávalók 4 személyre

Töltelék:

  • 1 kg őszibarack
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom facsart leve
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab vaníliarúd (opcionális)
  • 3 dl víz
  • liszt a tészta alá szükség szerint
  • 1 darab tojás (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

Az őszibarackot mossuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el, és vágjuk vékony szeletekre. Ezután a szeleteket forgassuk egybe a cukorral, vaníliás cukorral, citrom facsart levével és az étkezési keményítővel.

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba.

A hideg vajat vágjuk kockákra és morzsoljuk egybe a liszttel. Ezután a sót és a cukrot is forgassuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejével együtt. A hideg vizet fokozatosan adagoljuk a liszthez, miközben egyneművé dolgozzuk. A rugalmas tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.

A hűtőben pihent tésztát helyezzük enyhén lisztezett dolgozófelületre, majd felezzük meg. Ezután az egyik tésztacipót nyújtsuk a piteforma méretének megfelelőre. A formába helyezett tésztát villával szurkáljuk meg, majd simítsuk bele a tölteléket.

A másik cipót is nyújtsuk ki, majd borítsuk a pitére. A pite tetejét alaposan rögzítsük, majd késsel vágjuk be. (Ha szeretnénk, a pite tetejére a tésztát rácsozva is rárakhatjuk.) Ezután felvert tojással kenjük le és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Sütőtől függően 10 perccel több is lehet a sütési idő.)

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon