Pihe-puha citromos kalács: édes napindítónak is tökéletes

Házi citromos kalács cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi, illatos kalács könnyedén elkészíthető, pompás vendégváró, mely reggelire is jólesik. Próbáld ki te is porcukorral meghintve, vagy citromos mázzal borítva.

A pihe-puha kalács egyszerűen készül, ugyanis kevert tésztája van. Az omlós süti kellemesen fanyar, köszönhetően a citromhéjnak. Ennek a mennyiségét ízlés szerint lehet alakítani, ha intenzívebb ízekre vágysz, akkor növelheted, illetve porcukor helyett citromos mázzal koronázhatod meg a süteményt.

Tedd különlegessé

A házi finomságot érdemes feldobni kandírozott citrom- vagy narancshéjjal, vanília helyett pedig narancsvirágvizet vagy facsart citromlevet is használhatsz. Az elkészült kalács simán porcukorral meghintve is tökéletes, de citromrajongók házi citromkrémmel is lekenhetik. Így valami csoda a puha sütemény.

Házi citromos kalács

Házi citromos kalács ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 5 darab tojás
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 darab citrom (bio)
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 15 dkg vaj
  • vaj a forma kikenéséhez

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük keverőtálba, majd a cukorral keverjük habosra. Ezután a lisztet, keményítőt, sütőport és a sót szitáljuk a tojásokhoz, keverjük alaposan össze. A jól kikevert masszához a citrom reszelt héját, a vaníliaaromát és a lágy vajat is dolgozzuk hozzá.

Vegyünk elő egy kenyérformát (30cm), kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát.

A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre. A sütésnél alkalmazzunk tűpróbát, szúrjunk a masszába fogvájót vagy éles kést, ha tisztán vesszük ki, akkor elkészült a süti.

A citromos kalácsot a formában hűtsük ki. Miután kihűlt, borítsuk tálcára. A finomságot porcukorral meghintve vagy citromos mázzal borítva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük