Tojásmentes majonéz 5 hozzávalóból: krémes és ízletes kiegészítő
A tojásmentes majonéz néhány hozzávalóból készül, ízre és állagra pedig éppen olyan ínycsiklandó, mint az eredeti változat.
A majonéz sokak kedvence, feldobja a hideg salátákat, szendvicseket, de akár még pácként is használható. Ha meguntad a bolti, adalékanyagokkal teli változatot, készítsd el házilag, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják.
A házi majonézhez csak tojássárgájára, citromlére, olajra és alapízesítőkre van szükség, illetve érdemes egy kevés mustárt is keverni bele, hogy még finomabb legyen. Olajból minél semlegesebb ízűt válassz, a napraforgó működik a legjobban.
Fontos, hogy az olajat óvatosan, cseppenként add a tojáshoz, különben kicsapódhat, nem áll majd össze a krém. Ha viszont szépen lassan csurgatva adagolod, és közben folyamatosan kevered, akkor egy selymes, sűrű szósz lesz a jutalmad.
A tojássárgáját, mustárt, citromlevet, porcukrot, sót, borsot keverjük alaposan össze egy habverő segítségével.
Ezután csepegtetve kezdjük el hozzáönteni az olajat úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Ha kezd krémmé összeállni, utána már lassú, vékony sugárban adhatjuk hozzá az olajat.
Ha szépen összeállt, sűrű és krémes, kész van, még lehet sózni, borsozni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu