Ellenállhatatlan mézes puszedli házilag: így biztosan puha lesz

Házi mézes puszedli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mézes puszedli a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb süteménye, melyet otthon is el lehet készíteni.

A mézes puszedli hozzátartozik a karácsonyhoz: a finomságot boltban is meg lehet vásárolni, de ha időd engedi, készítsd el te magad, meglásd, nem lesz párja. A puszedli megalkotása nem nehéz, csupán időigényes, és figyelmesnek kell lenni, mert egy apró hiba is katasztrófához vezethet.

Amire figyelj!

  • Akkor jó a tészta, ha puha, épp ezért a sütésnél ne hagyd magára, vigyázz, ne süsd túl, mert akkor kőkemény lesz! Nem baj, ha picit sápadt a tészta színe, nem kell sokat sütni, sütőtöl függően 8-12 perc alatt elkészül.
  • A másik hibapont a máz elkészítésénél merülhet fel: a tojásfehérjét vízgőz felett kell felverni. A hab akkor jó, ha stabil, könnyen kenhető, nem keményre vert habra lesz szükséged.

Házi mézes puszedli

Házi mézes puszedli ct

Hozzávalók 30 darabhoz

Puszedli:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg méz
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Tojásfehérjemáz:

  • 3 darab tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál ecet
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a mézzel melegítsük egybe.

A tojást a tojássárgájával, tejföllel és a porcukorral keverjük egybe, majd forgassuk egybe a mézes keverékkel.

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, fahéjjal és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, utána adjuk hozzá a mézes keveréket.

A bekevert masszát tegyük fagyasztózacskóba vagy fóliába. Ezután a tésztát tegyük hűtőbe 1 éjszakára.

Másnap a sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Ezután vegyünk elő egy tepsit, és béleljük ki sütőpapírral.

A hűtőben pihent masszából formázzunk kis golyókat, majd helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire (ne pakoljuk szorosan egymás mellé). Egy pohár segítségével vagy a kezünkkel kicsit nyomkodjuk le a tésztagolyókat.

A mézes puszedlit toljuk a sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.

Közben a tojásfehérjét vízgőz felett verjük stabil habbá, közben adjuk hozzá a cukrot és az ecetet.

A kihűlt puszedlit kenjük vagy mártsuk a tojásfehérjehabba, majd hagyjuk, hogy megdermedjen.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük