Házi ketchup egyszerűen: finomabb, mint a bolti

Házi ketchup cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi ketchup igazán különleges zamatú, köszönhetően az aszalt paradicsomnak és a chilipaprikának.

A ketchup a legtöbb háztartásban megtalálható. Jólesik sült krumpli, hamburger és sült kolbász mellé, és persze főzésnél is jól jön. A paradicsomos finomságot otthon is el lehet készíteni. Én arra biztatok mindenkit, vágjon bele, mert sokkal finomabb, mint a bolti, és extra ízekkel lehet feldobni.

Az a bizonyos plusz ebben a receptben a chilipaprika és az aszalt paradicsom. A paprikától kap egy kellemes csípős ízt, ami nagyon jól passzol a paradicsomhoz. Ha ezt a tüzet nem kívánod bele, akkor friss bazsalikommal gazdagítsd, de valamilyen édes paprikát is használhatsz. A házi ketchup sokáig eláll, megéri elkészíteni.

Házi pikáns ketchup

Házi ketchup ct

Hozzávalók 8 decihez

  • 3 kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 darab chilipaprika
  • 35 g aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, távolítsuk el a száraikat, majd vágjuk nagyobb darabokra.

Tegyük egy nagy fazékba, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, aszalt paradicsomot, cukrot, borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Az alapanyagokat alacsony hőfokon forraljuk fel, és addig főzzük, amíg az egyharmada elfő. Ezután passzírozzuk át a paradicsomot, majd ismét forraljuk fel. (Ha forrás után nem sűrű az állaga, akkor főzzük addig, amíg az lesz!)

A kész ketchupot töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk 5 percre az üveget a feje tetejére.

Száraz, hideg helyen 8-10 hónapig gond nélkül eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük