
Házi ketchup egyszerűen: finomabb, mint a bolti

A házi ketchup igazán különleges zamatú, köszönhetően az aszalt paradicsomnak és a chilipaprikának.
A ketchup a legtöbb háztartásban megtalálható. Jólesik sült krumpli, hamburger és sült kolbász mellé, és persze főzésnél is jól jön. A paradicsomos finomságot otthon is el lehet készíteni. Én arra biztatok mindenkit, vágjon bele, mert sokkal finomabb, mint a bolti, és extra ízekkel lehet feldobni.
Az a bizonyos plusz ebben a receptben a chilipaprika és az aszalt paradicsom. A paprikától kap egy kellemes csípős ízt, ami nagyon jól passzol a paradicsomhoz. Ha ezt a tüzet nem kívánod bele, akkor friss bazsalikommal gazdagítsd, de valamilyen édes paprikát is használhatsz. A házi ketchup sokáig eláll, megéri elkészíteni.
-
2023-09-25 08:52:01
-
2023-09-14 07:32:01
-
2023-08-25 10:32:01
Házi pikáns ketchup

Hozzávalók 8 decihez
- 3 kg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab chilipaprika
- 35 g aszalt paradicsom
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 0.5 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, távolítsuk el a száraikat, majd vágjuk nagyobb darabokra.
Tegyük egy nagy fazékba, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, aszalt paradicsomot, cukrot, borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Az alapanyagokat alacsony hőfokon forraljuk fel, és addig főzzük, amíg az egyharmada elfő. Ezután passzírozzuk át a paradicsomot, majd ismét forraljuk fel. (Ha forrás után nem sűrű az állaga, akkor főzzük addig, amíg az lesz!)
A kész ketchupot töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk 5 percre az üveget a feje tetejére.
Száraz, hideg helyen 8-10 hónapig gond nélkül eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!