Laktató sárgaborsó-főzelék indiai módra: kiadós fogás kevés pénzből

7
Nyomtatás
sargaborso-fozelek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tartalmas, fűszeres és nagyon gazdag ízvilágú ez a sárgaborsó-főzelék, ráadásul nem kell hozzá drága vagy különleges hozzávaló.

Az indiai konyhát csak szeretni lehet, gazdag, fűszeres ízeivel mindenkit elvarázsol. Ilyen ez a dahl is, telis-tele van aromás fűszerekkel, az alapját pedig tartalmas sárgaborsó képezi.

Bár a hüvelyes egy olcsó és mindennapi alapanyag, nagyon különleges fogást dobhatsz össze belőle ezzel a recepttel, ízekben nem lesz hiány. Gyömbérből és fokhagymából érdemes frisset használni, és ha még intenzívebb ízekre vágysz, fűszerekből is az egésznek szavazz bizalmat, és frissen őröld meg őket mozsárban.

Indiai sárgaborsó-főzelék

sargaborso-fozelek2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 centis gyömbér
  • 1 tk. kömény
  • 1 tk. római kömény
  • 2 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. bors
  • 500 g sárgaborsó
  • 1.2 liter víz
  • 3 ek. citromlé vagy lime-lé
  • a tálaláshoz friss koriander
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

A gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le. A sárgaborsót öblítsük át, válogassuk át.

Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát. Sózzuk, majd dinszteljük addig, míg áttetsző lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és az őrölt fűszereket, majd 1 percig pirítsuk, míg illatozni nem kezd.

Adjuk hozzá a sárgaborsót, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd forrásig melegítsük.

Vegyük kicsire a lángot, és fedő alatt főzzük 1 óráig, vagy amíg magába nem szívja a folyadékot és teljesen puha nem lesz.

Ízesítsük citromlével és friss, aprított korianderrel, majd kínáljuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon