Így készül a spenót indiai módon, fűszeresen: sajt is kerül bele

palak paneer cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spenót eddig nem ismert arcát fedi fel, ha sok gyömbérrel és egyéb fűszerrel találkozik, ráadásul mindezt finom házi sajttal együtt teszi.

Nálunk csak főzelék fokhagymával, szerecsendióval, az olaszoknál parmezán és ricotta járul mellé, a spanyoloknál mazsola, de a legbátrabb lépéseket mégis az indiai konyha teszi meg, ha spenótról van szó. 

Az egyik, hogy nem csak sok fokhagymát, de gyömbért és csilit is tesznek a spenótba, a végeredmény mégsem bizarr, sőt. Olyan jó, hogy az ember nem is érti, miért nem ette eddig gyömbéresen a spenótot. A másik meglepő eleme ennek az ételnek a házi sajt. A spenót itt voltaképpen egy szósz, ami a sajthoz járul. Ugyanígy járulhatna csirkéhez is, vagy akár kerülhetne bele mindkettő, az sem lenne különösebben szokatlan. 

Nem a spenót a főelem

A házi sajt, avagy paneer elkészítési módját itt írtam le korábban: nem más ez, mint túró, csak csepegés után átesik némi préselési folyamaton, hogy szeletelhető legyen. Ha ezt a műveletet nincs kedvünk elvégezni, használjunk helyette tofut. 

A recept könnyen vegánná alakítható, csak kókusztejet kell használnunk a tejszín helyett, sőt, akár beáztatott és leturmixolt kesudióval is sűríthetjük.

Indiai fűszeres spenót házi sajttal - Palak Paneer

palak-paneer kicsi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 gramm tejből készült paneer (recept linkje a szövegben)
  • 1 kilogramm spenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér, lereszelve
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab csilipaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 2 deciliter tejszín
  • 0.25 teáskanál
  • 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 csipet cukor
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy lábosban olajat hevítünk, beletesszük a felaprított hagymát, megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a feldarabolt csilit és a lereszelt gyömbért, majd a többi fűszert, és az egészet kevergetjük fél percig. Hozzáadjuk a paradicsomot és a spenótot, sózzuk, elkeverjük és összeforraljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, és beletesszük a kockákra vágott sajtot. Rizzsel vagy naan lepénnyel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük