Ír szódakenyér élesztő nélkül: édes verziót mutatunk

mazsolas-szodakenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell péknek állnod ahhoz, hogy házilag készíts péksütiket, ezt az ír szódakenyeret konyhai rutin nélkül is összedobhatod.

Kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, főleg, ha az írek receptjét teszteled le! A szódakenyér ugyanis kelesztés és dagasztás nélkül készül, a puha állagért az író vagy kefir felel, a légies textúrájáért pedig a névadó szódabikarbóna.

A kenyér hozzávalóit csak össze kell dolgozni, a tésztát megformázni, majd a sütőbe tenni, így kezdőként és időszűkében is bátran nekiállhatsz!

Ez a recept abban is különleges, hogy most egy édes, aszalt gyümölcsös verziót mutatunk, ami simán vajjal megkenve, lekvárral vagy mézzel kínálva különösen finom lesz. Fontos azonban, hogy ne csak desszertként gondolj rá: a húsvéti sonka mellé, kalács helyett is tökéletesen helytáll.

Ír szódakenyér mazsolával

mazsolas-szodakenyer2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 500 g liszt (+ a formázáshoz)
  • 50 g cukor
  • 1 tk
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 80 g hideg vaj (+ a forma kikenéséhez)
  • 430 ml író vagy kefir
  • 1 db tojás
  • 150 g mazsola (esetleg aszalt vörös áfonya)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 25 centi átmérőjű öntöttvas serpenyőt/kerek sütőtálat.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, majd morzsoljuk össze a lisztes alappal. Mikor már morzsalékos, keverjük bele a mazsolát.

A tojást és az írót/kefirt keverjük össze egy tálban, majd öntsük a lisztes keverékre. Kezdjük el összeállítani a tésztát, majd borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk egy kerek cipóvá. Ha nagyon ragacsos, még adhatunk hozzá lisztet. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert akkor kemény lehet a kész kenyér.

Tegyük a kész cipót az előkészített sütőtálba, majd a tetejét vágjuk be X alakban. Toljuk a sütőbe kb. 50 percre, míg kívülről aranybarna nem lesz. Ha megkopogtatjuk, és üregesnek tűnik a belseje, biztosan készen van.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük