Izraeli lecsó másképp: a shakshuka spenóttal és brokkolival csábít

zold-shakshuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A shakshuka egy közel-keleti, mediterrán étel, ami fűszeres szósszal és buggyantott tojással készül, így a reggeli vagy ebéd csúcspontja lesz.

Noha a shakshuka legelterjedtebb változata paradicsommal és paprikával készül, az élénkzöld verziók is népszerűek, ezekben a spenót, a kelkáposzta, a mángold vagy a brokkoli a főszereplők.

Mi most egy spenótos receptet fogunk elkészíteni, amelyben az alap zöld mártás mellé folyós sárgájú tojást kínálunk, illetve friss kenyeret. Jellemző fűszereink a kömény és a pirospaprika lesznek, amelyektől a közel-keleti változat csak enyhén lesz csípős, nem úgy, mint a rokona, a mexikói verzió.

Izraeli lecsó

zold-shakshuka

Hozzávalók 2 személyre

Shakshuka:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej közepes méretű vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 90 gramm bébispenót
  • 250 g brokkoli
  • 2 ek tejszín vagy tej
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk
  • 0.5 kk fekete bors
  • 4 db tojás

A díszítéshez:

  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csipet paprikapehely
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A brokkolit daraboljuk fel, a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A fokhagymát szintén aprítsuk fel.

Egy közepes lábosban forraljunk vizet, és tegyük bele 2 percre a brokkolit. Ha letelt az idő, csepegtessük le és tegyük félre. 

Egy nagyobb, sütőkompatibilis serpenyőben – öntött vas a legideálisabb – melegítsük fel az olívaolajat, és tegyük bele az aprított hagymát. Közepes lángon, kevergetve dinszteljük kb. 5-10 percig, amíg a hagyma üveges lesz.

Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és dinszteljük további 2 percig a hagymás mixet. 

A megfőtt brokkolit daraboljuk fel, és adjuk hozzá a hagymás alaphoz. Pár percig főzzük őket együtt, majd keverjük bele a bébispenótot. 

További 5-8 percig főzzük egészen addig, amíg a spenót meg nem fonnyad. 

Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a tejszínt vagy a tejet. 

Az elkészült alapban alakítsunk ki 4 mélyedést, majd mindegyikbe üssünk bele 1-1 tojást. Vigyázzunk, hogy a sárgája ne törjön össze, hiszen ez az egyik látványeleme ennek az ételnek. 

A serpenyőt ezután helyezzük az előmelegített sütőbe, és kb. 10-15 perc alatt süssük készre az ételt.

A tojások akkor jók, ha a közepük még enyhén folyós.

Tálalás előtt ízesítsük egy csipet sóval és a paprikapehellyel, majd pitával vagy naannal, esetleg friss kovászos kenyérszelettel kínáljuk. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük