Izraeli lecsó másképp: a shakshuka spenóttal és brokkolival csábít
A shakshuka egy közel-keleti, mediterrán étel, ami fűszeres szósszal és buggyantott tojással készül, így a reggeli vagy ebéd csúcspontja lesz.
Noha a shakshuka legelterjedtebb változata paradicsommal és paprikával készül, az élénkzöld verziók is népszerűek, ezekben a spenót, a kelkáposzta, a mángold vagy a brokkoli a főszereplők.
Mi most egy spenótos receptet fogunk elkészíteni, amelyben az alap zöld mártás mellé folyós sárgájú tojást kínálunk, illetve friss kenyeret. Jellemző fűszereink a kömény és a pirospaprika lesznek, amelyektől a közel-keleti változat csak enyhén lesz csípős, nem úgy, mint a rokona, a mexikói verzió.
Izraeli lecsó
Hozzávalók 2 személyre
Shakshuka:
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej közepes méretű vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 90 gramm bébispenót
- 250 g brokkoli
- 2 ek tejszín vagy tej
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk só
- 0.5 kk fekete bors
- 4 db tojás
A díszítéshez:
- 1 csipet tengeri só
- 1 csipet paprikapehely
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A brokkolit daraboljuk fel, a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A fokhagymát szintén aprítsuk fel.
Egy közepes lábosban forraljunk vizet, és tegyük bele 2 percre a brokkolit. Ha letelt az idő, csepegtessük le és tegyük félre.
Egy nagyobb, sütőkompatibilis serpenyőben – öntött vas a legideálisabb – melegítsük fel az olívaolajat, és tegyük bele az aprított hagymát. Közepes lángon, kevergetve dinszteljük kb. 5-10 percig, amíg a hagyma üveges lesz.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és dinszteljük további 2 percig a hagymás mixet.
A megfőtt brokkolit daraboljuk fel, és adjuk hozzá a hagymás alaphoz. Pár percig főzzük őket együtt, majd keverjük bele a bébispenótot.
További 5-8 percig főzzük egészen addig, amíg a spenót meg nem fonnyad.
Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a tejszínt vagy a tejet.
Az elkészült alapban alakítsunk ki 4 mélyedést, majd mindegyikbe üssünk bele 1-1 tojást. Vigyázzunk, hogy a sárgája ne törjön össze, hiszen ez az egyik látványeleme ennek az ételnek.
A serpenyőt ezután helyezzük az előmelegített sütőbe, és kb. 10-15 perc alatt süssük készre az ételt.
A tojások akkor jók, ha a közepük még enyhén folyós.
Tálalás előtt ízesítsük egy csipet sóval és a paprikapehellyel, majd pitával vagy naannal, esetleg friss kovászos kenyérszelettel kínáljuk.
-
2024-04-22 09:32:01
-
2024-04-01 10:16:01
-
2024-02-20 07:50:01
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!