Krémes gombaleves kaporral megbolondítva: sűrű, tartalmas fogás

Kapros-gombaleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gombából készült fogások variációja szinte végtelen: ezúttal egy tartalmas, kapros változatot mutatunk.

A gombához ízesítőnek általában a kakukkfüvet társítjuk, de a hasonlóan karakteres kapor is nagyon jól áll neki. A fűszerezésen kívül a leves másik újítása az állagában rejlik.

Ezt a változatot ugyanis selymes kókuszjoghurt és mozzarella teszi krémessé, és mivel a recept a sajtból is növényi alternatívát használ, így akkor is megeheted, ha érzékeny vagy a tejtermékekre, esetleg növényi étrendet követsz.

Kapros gombaleves

Kapros-gombaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 közepes répa felkarikázva
  • 500 g csiperke felszeletelve
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1.5 tk pirospaprika
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 120 ml kókuszjoghurt
  • 150 g növényi mozzarella
  • 1 csokor kapor feldarabolva
  • 1 ek friss citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pirítsuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Adjuk hozzá a répát és a gombát, és közepes hőfokon, gyakran átkeverve addig pirítsuk, amíg a gomba aranybarnára sül, a répa pedig közepesen megpuhul. Ez kb. 5-6 percet vesz igénybe. 

Keverjük hozzá a fehérbort, és főzzük 2-3 percig, majd sózzuk, borsozzuk, ízesítsük pirospaprikával, és öntsük fel az alaplével. Közepes hőfokon 10 percig főzzük. 

Ha felforrt, keverjünk belőle keveset a kókuszjoghurthoz, majd csurgassuk vissza a levesbe. Adjuk hozzá a reszelt mozzarellát, a kaprot és a citromlevet is, és addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad.

Vegyük le a tűzről, és azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük