Krémes gombaleves kaporral megbolondítva: sűrű, tartalmas fogás
A gombából készült fogások variációja szinte végtelen: ezúttal egy tartalmas, kapros változatot mutatunk.
A gombához ízesítőnek általában a kakukkfüvet társítjuk, de a hasonlóan karakteres kapor is nagyon jól áll neki. A fűszerezésen kívül a leves másik újítása az állagában rejlik.
Ezt a változatot ugyanis selymes kókuszjoghurt és mozzarella teszi krémessé, és mivel a recept a sajtból is növényi alternatívát használ, így akkor is megeheted, ha érzékeny vagy a tejtermékekre, esetleg növényi étrendet követsz.
Kapros gombaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 közepes répa felkarikázva
- 500 g csiperke felszeletelve
- 150 ml száraz fehérbor
- 1 tk só
- 0.25 tk bors
- 1.5 tk pirospaprika
- 750 ml zöldségalaplé
- 120 ml kókuszjoghurt
- 150 g növényi mozzarella
- 1 csokor kapor feldarabolva
- 1 ek friss citromlé
Elkészítés:
A hagymát pirítsuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig. Adjuk hozzá a répát és a gombát, és közepes hőfokon, gyakran átkeverve addig pirítsuk, amíg a gomba aranybarnára sül, a répa pedig közepesen megpuhul. Ez kb. 5-6 percet vesz igénybe.
Keverjük hozzá a fehérbort, és főzzük 2-3 percig, majd sózzuk, borsozzuk, ízesítsük pirospaprikával, és öntsük fel az alaplével. Közepes hőfokon 10 percig főzzük.
Ha felforrt, keverjünk belőle keveset a kókuszjoghurthoz, majd csurgassuk vissza a levesbe. Adjuk hozzá a reszelt mozzarellát, a kaprot és a citromlevet is, és addig keverjük, amíg a sajt teljesen elolvad.
Vegyük le a tűzről, és azonnal fogyasszuk.
-
2024-04-26 06:32:01
-
2024-04-13 10:16:02
-
2024-04-12 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!