Kapros vajbabfőzelék tejfölösen: így lesz sűrű és krémes

Kapros vajbabfőzelék cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagyma helyett kapor ízesíti a főzeléket, mely a hagyományos lisztes rántás vagy habarás nélkül lesz sűrű.

A főzelék a magyar konyha örök kedvence, mely rengetegféle izgalmas recept szerint kipróbálható. Ha szeretnénk, vihetjük tovább a ránk maradt családi receptet, de azért néha megéri újításokkal kísérletezni. Érdemes a lisztes sűrítést elhagyni, manapság nagyon népszerű az önmagával vagy étkezési keményítővel sűrített változat. 

Kaprot bele!

Minden főzelékhez illik valamilyen fűszer/fűszernövény, mely megadja a karakterét. A krumplifőzelékhez a babérlevél, a tökfőzelékhez a kapor, a zöldbabhoz pedig a fokhagyma. Én most itt is változtattam, friss kaporral bolondítottam meg a babot. A kész főzelék mellé remekül illik a húsos vagy zöldséges fasírt, és pörkölttel is remek párost alkot.

Kapros vajbabfőzelék

Kapros vajbabfőzelék ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 kg vajbab
  • víz szükség szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál ecet (10%)
  • 1 csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a feldarabolt (vagy egészben hagyott) vajbabot, forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára 15-18 perc alatt.

A tejfölt keverjük simára az étkezési keményítővel, adjunk hozzá a főzelék levéből 2-3 merőkanálnyit, majd öntsük a főzelékre, 2-3 perc alatt sűrítsük be vele. Közben adjuk a főzelékhez a sót, borsot, ecetet és a finomra vágott kaprot. Forraljuk egybe, majd kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük