
Kapros vajbabfőzelék tejfölösen: így lesz sűrű és krémes

A fokhagyma helyett kapor ízesíti a főzeléket, mely a hagyományos lisztes rántás vagy habarás nélkül lesz sűrű.
A főzelék a magyar konyha örök kedvence, mely rengetegféle izgalmas recept szerint kipróbálható. Ha szeretnénk, vihetjük tovább a ránk maradt családi receptet, de azért néha megéri újításokkal kísérletezni. Érdemes a lisztes sűrítést elhagyni, manapság nagyon népszerű az önmagával vagy étkezési keményítővel sűrített változat.
Kaprot bele!
Minden főzelékhez illik valamilyen fűszer/fűszernövény, mely megadja a karakterét. A krumplifőzelékhez a babérlevél, a tökfőzelékhez a kapor, a zöldbabhoz pedig a fokhagyma. Én most itt is változtattam, friss kaporral bolondítottam meg a babot. A kész főzelék mellé remekül illik a húsos vagy zöldséges fasírt, és pörkölttel is remek párost alkot.
-
2023-09-09 10:16:01
-
2023-08-19 08:36:01
-
2023-07-16 07:50:00
Kapros vajbabfőzelék

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 kg vajbab
- víz szükség szerint
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál ecet (10%)
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a feldarabolt (vagy egészben hagyott) vajbabot, forgassuk át, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára 15-18 perc alatt.
A tejfölt keverjük simára az étkezési keményítővel, adjunk hozzá a főzelék levéből 2-3 merőkanálnyit, majd öntsük a főzelékre, 2-3 perc alatt sűrítsük be vele. Közben adjuk a főzelékhez a sót, borsot, ecetet és a finomra vágott kaprot. Forraljuk egybe, majd kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!