
Édes csoda üvegbe zárva: a karamellás alma kenyérre kenve is mennyei

A mámorítóan krémes karamellás almát egyszerűen kenyérre is kenheted, de különböző süteményeket is izgalmasabbá varázsolhatsz a különlegességgel.
Az édes csoda egyszerűen összeállítható, csupán a karamell készítése igényel némi tapasztalatot. A karamellás, almás kence szinte mindenhez illik, próbáld ki palacsintára vagy piskótára kenve, de kenyérrel vagy kaláccsal falatozva is letesztelheted.
Az üvegbe zárt finomságot fahéjjal vagy gyömbérrel is bolondíthatod. Érdemes feltankolni a kamra polcait a karamellás almával, az egész család imádni fogja. Ha pedig szeretsz gasztroajándékokkal kedveskedni ismerőseid számára, akkor feltétlen lepd meg őket ezzel a pompás kencével.
Karamellás alma

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg alma
- kevés olaj
- 7 dkg cukor
- 0.5 dl víz
- 0.5 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, szedjük ki a magházát, majd vágjuk gerezdekre.
Az összekészített almát kevés olajban forgassuk meg, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. Az almákat körülbelül 1 óra alatt süssük puhára, majd miután kihűlt, pürésítsük.
A cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd amint borostyánszínű lesz, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tejszínt és a vajat.
A karamellt és az almapürét keverjük egybe, ha szükséges, botmixert használjunk még a selymes textúra érdekében. A finomságot tegyük vissza a tűzhelyre, 1-2 percig forraljuk, utána keverjük hozzá a többi alapanyagot.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!