Édes csoda üvegbe zárva: a karamellás alma kenyérre kenve is mennyei

kacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mámorítóan krémes karamellás almát egyszerűen kenyérre is kenheted, de különböző süteményeket is izgalmasabbá varázsolhatsz a különlegességgel.

Az édes csoda egyszerűen összeállítható, csupán a karamell készítése igényel némi tapasztalatot. A karamellás, almás kence szinte mindenhez illik, próbáld ki palacsintára vagy piskótára kenve, de kenyérrel vagy kaláccsal falatozva is letesztelheted.

Az üvegbe zárt finomságot fahéjjal vagy gyömbérrel is bolondíthatod. Érdemes feltankolni a kamra polcait a karamellás almával, az egész család imádni fogja. Ha pedig szeretsz gasztroajándékokkal kedveskedni ismerőseid számára, akkor feltétlen lepd meg őket ezzel a pompás kencével.

Karamellás alma

kact

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg alma
  • kevés olaj
  • 7 dkg cukor
  • 0.5 dl víz
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg, szedjük ki a magházát, majd vágjuk gerezdekre.

Az összekészített almát kevés olajban forgassuk meg, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. Az almákat körülbelül 1 óra alatt süssük puhára, majd miután kihűlt, pürésítsük.

A cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd amint borostyánszínű lesz, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tejszínt és a vajat.

A karamellt és az almapürét keverjük egybe, ha szükséges, botmixert használjunk még a selymes textúra érdekében. A finomságot tegyük vissza a tűzhelyre, 1-2 percig forraljuk, utána keverjük hozzá a többi alapanyagot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük