Hamis mac and cheese karfiollal: eteti magát, annyira krémes

Karfiolos-mac-and-cheese-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a változatban a sajtot karfiol és csicseriborsó helyettesíti, így nemcsak azoknak kedvez, akik elkerülnék a tejterméket, hanem bárkinek ideális, aki egy jót enne egészségesen.

A mac and cheese az egyik legikonikusabb amerikai étel, rengeteg sajtból és makaróniból készül. Ha azonban nem eszel sajtot, vagy csak csökkentenéd a sajtfogyasztásodat, akkor számos alternatíva létezik a helyettesítésére. Korábban írtunk már olyan változatról, amelyben sütőtök a tésztaszósz alapja, de más zöldségekkel is mennyei ez a fogás. 

Így született meg az ötlet, hogy ezt a karfiolos kombinációt is elhozzuk, amelyben a rostdús zöldség mellé csicseriborsó is kerül. Ezáltal egy igazi rost- és fehérjebomba étel lesz belőle, amely legalább annyira tápláló, mint amilyen finom. A sajtos ízről pedig egy különleges hozzávaló, a sörélesztőpehely gondoskodik, amely az ízesítő funkciója mellett sok B-vitaminnal, vassal, cinkkel és szelénnel is ellátja ezt a fogást. Ha többet is megtudnál erről a szuper élelmiszerről, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla részletesebben.

Karfiolos mac and cheese

Karfiolos-mac-and-cheese

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db kisebb karfiol rózsáira szedve
  • 5 dkg aszalt paradicsom apróra vágva
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek mustár
  • 3 ek liszt
  • 750 ml zab- vagy szójaital
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk
  • 0.5 tk frissen őrölt bors
  • 1 db konzerves csicseriborsó
  • 1 ek friss citromlé
  • 250 g makaróni vagy más száraztészta
Recept idők

Elkészítés:

Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük meg benne a tésztát a csomagoláson leírtak szerint.

Közben hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 5 percig a zöldhagymát, a fokhagymát, a karfiolt és az aszalt paradicsomot. Ha a karfiol kissé megpuhult, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a paprikát és a mustárt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.

Egy kisebb tálban keverjük csomómentesre a lisztet a növényi itallal, majd a sörélesztőpehellyel, a sóval és borssal együtt keverjük a zöldségekhez. Közepes hőfokon főzzük 4-5 percig, vagy amíg a keverék besűrűsödik. 

Adjuk hozzá az időközben megfőtt és leszűrt tésztát, a leszűrt csicseriborsót, ízesítsük citromlével, majd öntsük át az egészet egy közepes tepsibe vagy jénaiba. Tetszés szerint szórjuk meg a tetejét darabosabb morzsával, majd tegyük 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.

Ha szép aranybarnára pirult, vegyük ki, 10 percig hagyjuk hűlni, majd azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük