Hamis mac and cheese karfiollal: eteti magát, annyira krémes

Karfiolos-mac-and-cheese-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a változatban a sajtot karfiol és csicseriborsó helyettesíti, így nemcsak azoknak kedvez, akik elkerülnék a tejterméket, hanem bárkinek ideális, aki egy jót enne egészségesen.

A mac and cheese az egyik legikonikusabb amerikai étel, rengeteg sajtból és makaróniból készül. Ha azonban nem eszel sajtot, vagy csak csökkentenéd a sajtfogyasztásodat, akkor számos alternatíva létezik a helyettesítésére. Korábban írtunk már olyan változatról, amelyben sütőtök a tésztaszósz alapja, de más zöldségekkel is mennyei ez a fogás. 

Így született meg az ötlet, hogy ezt a karfiolos kombinációt is elhozzuk, amelyben a rostdús zöldség mellé csicseriborsó is kerül. Ezáltal egy igazi rost- és fehérjebomba étel lesz belőle, amely legalább annyira tápláló, mint amilyen finom. A sajtos ízről pedig egy különleges hozzávaló, a sörélesztőpehely gondoskodik, amely az ízesítő funkciója mellett sok B-vitaminnal, vassal, cinkkel és szelénnel is ellátja ezt a fogást. Ha többet is megtudnál erről a szuper élelmiszerről, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla részletesebben.

Karfiolos mac and cheese

Karfiolos-mac-and-cheese

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db kisebb karfiol rózsáira szedve
  • 5 dkg aszalt paradicsom apróra vágva
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek mustár
  • 3 ek liszt
  • 750 ml zab- vagy szójaital
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk
  • 0.5 tk frissen őrölt bors
  • 1 db konzerves csicseriborsó
  • 1 ek friss citromlé
  • 250 g makaróni vagy más száraztészta
Recept idők

Elkészítés:

Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük meg benne a tésztát a csomagoláson leírtak szerint.

Közben hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 5 percig a zöldhagymát, a fokhagymát, a karfiolt és az aszalt paradicsomot. Ha a karfiol kissé megpuhult, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a paprikát és a mustárt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.

Egy kisebb tálban keverjük csomómentesre a lisztet a növényi itallal, majd a sörélesztőpehellyel, a sóval és borssal együtt keverjük a zöldségekhez. Közepes hőfokon főzzük 4-5 percig, vagy amíg a keverék besűrűsödik. 

Adjuk hozzá az időközben megfőtt és leszűrt tésztát, a leszűrt csicseriborsót, ízesítsük citromlével, majd öntsük át az egészet egy közepes tepsibe vagy jénaiba. Tetszés szerint szórjuk meg a tetejét darabosabb morzsával, majd tegyük 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.

Ha szép aranybarnára pirult, vegyük ki, 10 percig hagyjuk hűlni, majd azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük