Hagyományos lecsó jó sok kolbásszal: akkor az igazi, ha sűrű a szaftja

9
Nyomtatás
covl
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lecsó a magyar konyha büszkesége, számtalan variációban készülhet, így sosem tud ráunni az ember.

Az alap, amire mindig szükséged van, ha lecsót készítesz, az a hagyma, paprika, paradicsom. Ezt a hármast más zöldségekkel, izgalmas fűszerekkel és hússal vagy tojással is tovább dúsíthatod. A lecsót hagyományosan kenyérrel tunkolva fogyasztják, de nokedlivel, rizzsel és bulgurral is kipróbálhatod.

A lecsó akkor jó, ha jó szaftos, ezért hagymából érdemes többet használni, de a kolbász, szalonna mennyiségét is megemelheted, ízben csak jót tesznek az étellel. Ha kolbásszal készíted, a fűszerezéssel mindig légy óvatos, mert a húsnak megvan a maga jellegzetes zamata, így ha megborul a só vagy a bors, kellemetlenné teszi a lecsót. Sokan jó csípősen szeretik, ha te is kedveled, hogy kicsit éget, akkor tört chilipehellyel szórd meg, amely igazán tüzessé teszi a lecsót.

Víz kell alá?

A lecsónál az egyik vitatéma, hogy kell-e alá vizet önteni? Én sosem szoktam, mivel a zöldségekben van elég folyadék, ráadásul nem jó, ha túlfőnek, akkor az igazi, ha kicsit roppan a paprika.

Kolbászos lecsó

ctl

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab kolbász
  • 4 darab hagyma
  • 4 darab tévépaprika
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 4 darab paradicsom
  • kevés olaj vagy zsír (opcionális)
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kolbászt ízlés szerint karikázzuk fel.

A zöldségeket, hagymát, paprikákat és a paradicsomot ízlés szerint vágjuk fel.

A kolbászt a saját zsírján pirítsuk le, ha szükséges, kevés olajat vagy zsírt adjunk hozzá.

A lepirult kolbászokat szedjük ki és tegyük félre.

A kolbász zsiradékjára először a hagymát dobjuk rá, majd 1 perc után a paprikát és a paradicsomot is keverjük hozzá. A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát (1 evőkanállal több is mehet), fűszerezzük sóval, borssal, főzzük addig, míg a zöldségek összeesnek, megpuhulnak (10-15 perc). Utána keverjük hozzá a kolbászt, és főzzük még 5-8 percig.

A lecsót friss kenyérrel vagy galuskával kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon