Sütőtökös morzsasüti kevés munkával: isteni desszert bekuckózós napokra
Ez a desszert a morzsasüti és a sütőtök szerelemgyereke: igazi őszi kényeztetés, amelyet egy hamis sajtréteg tesz igazán ellenállhatatlanná.
Ez a körtés crumble a világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető süteménye, mégis olyan hatást kelt, mintha sok időt töltöttél volna vele a konyhában. A kicsit bonyolultabb morzsasütikkel ellentétben ugyanis nincsen szükség alsó és felső tésztarétegre, és még a gyümölcsöt sem kell előkészítened, mielőtt a sütibe kerülne. Mindössze a magházat kell a körtéből kivágnod, felkockáznod, és máris mehet a sütőformába.
Erre jön a fűszeres-zabpelyhes-mandulalisztes morzsaréteg, ami aranybarnára pirul a sütőben. Az így készült desszert nemcsak gluténmentes, de egészséges rostokban is bővelkedik, és mivel a finomított cukor helyett kókuszvirágcukor édesíti, akár a diétádba is beillesztheted.
Kevés kókuszolajjal kenjünk ki egy kb. 15x27 cm-es tepsit vagy jénait, és egyenletesen oszlassuk el benne a felkockázott körtét.
Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a még kemény kókuszolajat, és kézzel morzsoljuk szét. Egy viszonylag kemény, morzsálódó masszát kell kapjunk, amit ha ujjal összecsípünk, összetapad.
Szórjuk a zabpelyhes keveréket a körtékre, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a morzsaréteg szépen megpirul, és a körte megpuhul (de még nem pépes).
Azonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu