Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence

2
Nyomtatás
Lagzis Kati szelet cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Kati szelet igazi retró finomság, ami a régi sátras lagzik étlapján gyakran szerepelt, ezt a sütit még ma is sokan szeretik, készítik.

A hazai sütik régi kincsei közt gyakran belefutni olyan desszertekbe, amelyek valakiknek a nevét viselik. Van nekünk Marika szeletünk, Lajcsi szeletünk, Tamás szeletünk, Letti szeletünk, és még hosszasan lehetne sorolni a finomságokat. Ide tartozik még a Kati szelet is, amit Kata vagy Kató szeletnek is szoktak hívni.

A falusi finomság nagyon mutatós és finom. A legtöbben három lapból sütik, de két lappal is érdemes kipróbálni: az egyik a süti alapja, a másik pedig morzsaként a krémhez kerül. A krémbe szánt tésztát érdemes picit ropogósabbra sütni, mert úgy sokkal izgalmasabban érvényesül benne.

Lagzis Kati szelet

Lagzis Kati szelet ct

Hozzávalók 30 x 30 cm-es formához cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 55 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 darab tojás
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • szükség szerint tej
  • kevés liszt a tészta alá

Krém:

  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 38 ml rum
  • 15 dkg baracklekvár
  • 2 evőkanál baracklekvár a tészta kenéséhez
  • 2 evőkanál cukor a tojásfehérjéhez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk hozzá a sót és a sütőport.

A tojást válasszuk szét.

A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, lisztes keveréket és annyi tejet (1-2 dl), hogy jól formázható tésztát tudjunk belőle gyúrni. Az elkészült tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két egyforma méretű cipóra. A tésztákat nyújtsuk 30x30 centiméteresre, majd a lapokat helyezzük sütőpapírra, és tepsi hátoldalán toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 8-10 perc alatt süssük készre.

Az egyik lapot még melegen törjük össze, ez lesz a morzsánk. A másik lapot fektessük tálcára.

Krém:

A 1 deciliter tejben keverjük el a vaníliás pudingot, a maradék tejet és habtejszínt a cukorral forraljuk fel, majd adjuk hozzá a pudinggal egybekevert tejet, és alacsony láng felett főzzünk belőle sűrű krémet, közben gyakran kevergessük. A krém tetejét zárjuk le folpackkal, és tegyük félre, míg teljesen kihűl.

A kihűlt krémhez keverjük hozzá a vajat, kakaót, rumot, tésztamorzsát és a lekvárt (ha szükséges, több is mehet a krémbe, a lényeg, hogy jól kenhető legyen).

Összeállítás:

A tálcára helyezett tészta tetejét kenjük meg lekvárral, majd ennek a tetejére simítsuk rá a krémet.

A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük fényes habbá. Az elkészült habot kenjük a krém tetejére.

Az elkészült süteményt mindenféle cicoma nélkül kínálhatjuk, de ha szeretnénk, szórjuk meg kakaóval, vagy kevés baracklekvárral vagy házi karamellöntettel koronázzuk meg.

A süteményt hűtőben tároljuk néhány órát, vagy egy éjszakát is pihenhet, mielőtt felszeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon