
10 csodás lakodalmas sütemény: ezeket a finomságokat csak szeretni lehet
A hagyományos lagzik édességkínálatából nem hiányozhat a méteres sütemény, a hatlapos szeletek vagy az őszibaracksüti.
A hazai sütik régi kincsei közt gyakran belefutni olyan desszertekbe, amelyek valakiknek a nevét viselik. Van nekünk Marika szeletünk, Lajcsi szeletünk, Tamás szeletünk, Letti szeletünk, és még hosszasan lehetne sorolni a finomságokat. Ide tartozik még a Kati szelet is, amit Kata vagy Kató szeletnek is szoktak hívni.
A falusi finomság nagyon mutatós és finom. A legtöbben három lapból sütik, de két lappal is érdemes kipróbálni: az egyik a süti alapja, a másik pedig morzsaként a krémhez kerül. A krémbe szánt tésztát érdemes picit ropogósabbra sütni, mert úgy sokkal izgalmasabban érvényesül benne.
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk hozzá a sót és a sütőport.
A tojást válasszuk szét.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, lisztes keveréket és annyi tejet (1-2 dl), hogy jól formázható tésztát tudjunk belőle gyúrni. Az elkészült tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két egyforma méretű cipóra. A tésztákat nyújtsuk 30x30 centiméteresre, majd a lapokat helyezzük sütőpapírra, és tepsi hátoldalán toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 8-10 perc alatt süssük készre.
Az egyik lapot még melegen törjük össze, ez lesz a morzsánk. A másik lapot fektessük tálcára.
Krém:
A 1 deciliter tejben keverjük el a vaníliás pudingot, a maradék tejet és habtejszínt a cukorral forraljuk fel, majd adjuk hozzá a pudinggal egybekevert tejet, és alacsony láng felett főzzünk belőle sűrű krémet, közben gyakran kevergessük. A krém tetejét zárjuk le folpackkal, és tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A kihűlt krémhez keverjük hozzá a vajat, kakaót, rumot, tésztamorzsát és a lekvárt (ha szükséges, több is mehet a krémbe, a lényeg, hogy jól kenhető legyen).
Összeállítás:
A tálcára helyezett tészta tetejét kenjük meg lekvárral, majd ennek a tetejére simítsuk rá a krémet.
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük fényes habbá. Az elkészült habot kenjük a krém tetejére.
Az elkészült süteményt mindenféle cicoma nélkül kínálhatjuk, de ha szeretnénk, szórjuk meg kakaóval, vagy kevés baracklekvárral vagy házi karamellöntettel koronázzuk meg.
A süteményt hűtőben tároljuk néhány órát, vagy egy éjszakát is pihenhet, mielőtt felszeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu