
Szuper vékony török pizza, avagy lahmacun: fűszeres hús borítja

Ha a pizzarajongók táborát erősíted, adj egy esélyt a török változatnak is, a paprikás-húsos ragu és a tészta aránya pont tökéletes.
A török pizza csak rokonságban áll az olasz klasszikussal, igaz, hasonló kelt tésztája van, a lahmacun esetében szó sincs üresen maradt, pufi tésztaszélről, a fűszeres, gazdag feltét az egész alapot befedi.
Számtalan receptje kering az interneten, egyes változatok paradicsommal készülnek, mások chilivel, megint mások olyan melegítő fűszerekkel, mint a fahéj vagy a szegfűbors. Ami közös mindben, az a paprika, amelyből kaliforniai kerül a feltétbe, de krém formájában is helyet kap benne.
A lahmacunt vékonyra kell nyújtani, de vigyázz, mivel magas hőfokon sül, mint az olasz pizza, ha papírvékony, könnyedén megéghet. Nagyjából 22-25 centis körökké nyújtsd ki a tésztát.
-
2023-05-08 07:52:02
-
2022-11-23 10:32:02
-
2022-11-02 08:32:01
Lahmacun, török pizza

Hozzávalók 6 darabhoz
Tészta:
- 280 g liszt
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 2 tk porélesztő
- 200 ml langyos víz
Feltét:
- 250 g darált marhahús
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 0.5 csokor friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 0.5 tk menta
- 0.5 tk római kömény
- 0.5 tk só
- ízlés szerint bors
- 2 ek paprikakrém (édes vagy csípős)
- kevés víz
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, majd dagasszuk addig, míg szép, egynemű gombóc nem lesz belőle. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet/lisztet. Takarjuk le, tegyük félre, meleg helyen hagyjuk kelni 1 óráig.
A paprikát és a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra a petrezselyemmel együtt. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Gyúrjuk alaposan össze a feltétnek valókat egy nagy tálban. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá egy kevés (kb. 1-1,5 deci) vizet, hogy könnyebb legyen majd eloszlatni a tésztán.
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.
A tésztát szedjük 6 részre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyik részt egy vékony, kb. 22-25 centis körré. (Nem kell peremet hagyni.)
Tegyük az első tésztakört egy tapadásmentes tepsire. Kanalazzunk a tetejére 4 evőkanálnyit a feltétből, oszlassuk el rajta, a széleire is kenjünk belőle.
Toljuk a tésztát a sütőbe 8-10 percre.
Süssük ki így a többi lapot is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!