Fűszeres, répás lencsefasírt: egyszerű, finom és hús nélkül is laktató
Az év első napján a lencse kihagyhatatlan az étkezésekből. A különleges fasírt az egyik legjobb választás, hogy újíts, és mégis tartsd magadat a hagyományokhoz.
Ha van olyan étel, ami húsmentesen is laktató, akkor az ez a közel-keleti fogás, a mujadarra. Ez az egytálétel tipikusan lencséből, rizsből, fűszerekből és karamellizált hagymából áll össze. Elképesztően laktató, valódi ízbomba, ráadásul még olcsó is.
Barna rizsből nem kötelező basmatit használni, lencséből pedig zöldet is választhatsz. A két főszereplőn kívül csak hagymára és fűszerekre lesz szükséged: ha nem kedveled a koriander ízét, vagy nem kapsz a boltban, petrezselyemmel is elkészítheted.
Ne aggódj, mosogatnod sem kell majd sokat: a rizs és a lencse egy edényben készülnek, a fűszeres lében puhulnak, miközben magukba szívják az ízeket.
A lencsét áztassuk be pár órára.
A fokhagymát pucoljuk meg, törjük meg. A rizst és a lencsét mossuk át, csöpögtessük le. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk vékony szeletekre. A zöldhagymát vágjuk karikákra. A koriandert aprítsuk össze.
Öntsük egy lábasba a vizet. Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, a római köményt, kb. 1,5 tk. sót és borsot. Melegítsük forrásig.
Amikor forr, keverjük bele a rizst, majd vegyük kicsire a lángot. Fedjük le, majd főzzük 10 percig, ha szükséges, keverjük meg néha.
Keverjük bele a lencsét is. Várjuk meg, míg forrni kezd, vegyük megint kicsire a lángot, majd fedjük le. Főzzük 20-25 percig, míg a rizs és a lencse megpuhul, a folyadékot pedig magukba szívják.
Közben forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a szeletelt hagymát, majd karamellizáljuk, míg aranybarna és itt-ott ropogós nem lesz. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Ha maradt folyadék a rizsen és a lencsén, öntsük le róla. Fedjük le a lábast, majd hagyjuk még pihenni 10 percig. A babérlevelet szedjük ki belőle, a fokhagymát pedig egy villával törjük össze, keverjük bele. Forgassuk bele a zöldhagyma és a koriander nagy részét is. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A sült hagymával, a maradék korianderrel és a zöldhagymával megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu