Isteni, laktató lencsés egytálétel: karamellizált hagyma a feltét

lencses-egytal2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az étel fűszerességét a hagyma édessége ellensúlyozza, tökéletes lesz az összhatás, valódi ízbomba ez a fogás, pedig a szerény lencse és rizs a főszereplők.

Ha van olyan étel, ami húsmentesen is laktató, akkor az ez a közel-keleti fogás, a mujadarra. Ez az egytálétel tipikusan lencséből, rizsből, fűszerekből és karamellizált hagymából áll össze. Elképesztően laktató, valódi ízbomba, ráadásul még olcsó is.

Barna rizsből nem kötelező basmatit használni, lencséből pedig zöldet is választhatsz. A két főszereplőn kívül csak hagymára és fűszerekre lesz szükséged: ha nem kedveled a koriander ízét, vagy nem kapsz a boltban, petrezselyemmel is elkészítheted. 

Ne aggódj, mosogatnod sem kell majd sokat: a rizs és a lencse egy edényben készülnek, a fűszeres lében puhulnak, miközben magukba szívják az ízeket.

Lencsés egytálétel

lencses-egytal

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk római kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.2 liter víz
  • 200 g barna rizs (basmati)
  • 200 g lencse
  • 80 ml olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 szál zöldhagyma
  • 1 marék koriander (esetleg petrezselyem)
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be pár órára.

A fokhagymát pucoljuk meg, törjük meg. A rizst és a lencsét mossuk át, csöpögtessük le. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk vékony szeletekre. A zöldhagymát vágjuk karikákra. A koriandert aprítsuk össze.

Öntsük egy lábasba a vizet. Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, a római köményt, kb. 1,5 tk. sót és borsot. Melegítsük forrásig.

Amikor forr, keverjük bele a rizst, majd vegyük kicsire a lángot. Fedjük le, majd főzzük 10 percig, ha szükséges, keverjük meg néha.

Keverjük bele a lencsét is. Várjuk meg, míg forrni kezd, vegyük megint kicsire a lángot, majd fedjük le. Főzzük 20-25 percig, míg a rizs és a lencse megpuhul, a folyadékot pedig magukba szívják.

Közben forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a szeletelt hagymát, majd karamellizáljuk, míg aranybarna és itt-ott ropogós nem lesz. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.

Ha maradt folyadék a rizsen és a lencsén, öntsük le róla. Fedjük le a lábast, majd hagyjuk még pihenni 10 percig. A babérlevelet szedjük ki belőle, a fokhagymát pedig egy villával törjük össze, keverjük bele. Forgassuk bele a zöldhagyma és a koriander nagy részét is. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

A sült hagymával, a maradék korianderrel és a zöldhagymával megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük