Tartalmas lencsevagdalt dióval kombinálva: ízekből nem lesz hiány
Az egyszerű lencsefasírtba darabolt dió is kerül, és sütőformában sül aranybarnára. Így mutatósabb, és olajszaggal sem telik meg a lakás.
Ez a közel-keleti, pontosabban libanoni recept, a mujadara, amilyen egyszerű alapanyagokból áll, annyira izgalmas! Ezek a hozzávalók ritkán szerepelnek egy helyen, pedig mennyire jól működnek együtt! A pergős rizsbe lencse kerül, majd pirított hagyma koronázza meg a fogást.
Hogy még finomabb legyen az étel, a rizst és a lencsét alaplében érdemes főzni, hagymából pedig többfélét is használhatsz, vörös és lila kombinációjából lesz a legfinomabb.
Az ízesítést nem kell túlgondolni: a só, bors, babérlevél és egy kevés kömény éppen elég. Hogy a rizs és a lencse egyszerre készüljenek el, utóbbit mindenképp áztasd be egy éjszakára, így másnap sokkal gyorsabban megpuhul.
A lencsét áztassuk be egy éjszakára, hogy másnap előbb megpuhuljon.
Szűrjük le, majd 750 ml vízzel vagy alaplével tegyük fel főni. Mikor forr, adjunk a vízhez 1 tk. sót, a borsot és a babérlevelet. Vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le a lábast, majd főzzük a lencsét 10-15 percig, vagy míg félpuha nem lesz.
Ekkor adjuk hozzá az átöblített rizst 500 ml vízzel vagy alaplével együtt. Ha forr, vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 15-20 percig, míg a lencse és a rizs is puha lesz. Ha esetleg maradt még rajta folyadék, szűrjük le.
Míg fő a lencse és a rizs, hámozzuk meg a hagymákat, vágjuk vékony szeletekre.
Közben forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, majd közepes lángon, fedő alatt dinszteljük 10 percig. Ekkor vegyük le róla a fedőt, szórjuk rá a római köményt és fél tk. sót, majd dinszteljük még 5-10 percig, míg picit pirult és aranybarna nem lesz.
A hagyma kétharmad részét keverjük a lencsés rizsbe, majd tálalhatjuk is. A maradék hagymát kanalazzuk a tetejére, de zöldfűszerekkel is megszórhatjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu