Ez a legfinomabb házi kenyér titka: az egyszerűtől a bonyolultig többféle receptet mutatunk
Spórolásból vagy egyszerűen csak az élmény kedvéért is érdemes megtanulni a házi kenyér sütését.
Ennek az alacsony szénhidráttartalmú kenyérnek búza vagy más gabonaféléből készült liszt helyett lenmagliszt az alapja, így a hagyományos kenyerekhez képest nemcsak több rostot tartalmaz, de a fehérjetartalma is jóval magasabb.
A felhasznált alapanyagok miatt ne számíts lágy, kalácsszerű állagra: ez a kenyér annál sokkal tömörebb, éppen ezért tartalmasabb, és kevesebbel is jóllaksz belőle. Használhatsz hozzá barna lenmagból készült lenmaglisztet is, de ebben az esetben egészen sötét lesz a színe. Ha ez zavar, akkor válaszd a receptben szereplő arany (sárga) lenmaglisztet, amelyet főként bioboltokban tudsz beszerezni.
Egy tálban keverjük össze a lenmaglisztet, az egész lenmagot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Adjuk hozzá a vizet és az almaecetet, és dolgozzuk összeálló masszává.
Osszuk 3 egyenlő részre, és formázzunk hosszúkás cipókat belőle. (Mivel ez egy átlagosnál tömörebb tészta, fontos, hogy több részre osszuk, különben nem sül át.)
Helyezzük a cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra 60 perc alatt.
Teljes kihűlés után szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu