Hamis húsgolyók az ünnepi asztalra: krumplipürével és lila káposztával kínáld
Tökéletes ünnepi menüt tálalhatsz teljesen növényi alapanyagokból is: mutatjuk, mitől lesz ínycsiklandó és szaftos a hamis húsgolyó és elronthatatlan a köret.
A párolt lila káposzta az ünnepi menü egyik meghatározó és szinte kötelező része, ám viszonylag időigényes. Ha minden perc számít a karácsonyi készülődés során, akkor a klasszikust készítsd el szeletelt formában. Ezáltal az előkészítéssel és a főzéssel is rengeteg időt spórolhatsz, hiszen mindössze addig kell a káposztával foglalkoznod, amíg 6-8 szeletre vágod, befűszerezed, és beteszed a sütőbe.
Nem mellesleg pedig – a balzsamecetnek és pirult diónak köszönhetően – egy különleges ízvilágú ételt tehetsz az asztalra, amely annyira mutatós, hogy a karácsonyi vegán menüsorban akár előételként, önálló fogásként is megállja a helyét.
A káposztáról szedjük le a külső leveleket, majd a torzsája mentén vágjuk félbe, és vágjuk le a torzsa kiálló részét.
Mindkét felet vágjuk 2 cm vastag szeletekre, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egy kis tálkában keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, a juharszirupot, a citromlevet, a sót, borsot és kakukkfüvet, majd locsoljuk meg vele a szeleteket. Szórjuk meg a növényi sajttal, és pakoljuk rá a diódarabokat.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük pirultra. Ennyi idő alatt puhára sülnek a szeletek, de ha kissé roppanósabban szeretjük, akkor 10 perccel előbb vegyük ki őket a sütőből.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu