Pár hozzávalós omlós vajas keksz: rögtön dupla adagot süss
Ha a reggelt kávéval indítod, mindenképp süsd meg mellé ezt az omlós vajas kekszet, tökéletes párost alkotnak.
Az izgalmas és roppanós kréker nem kizárólag a skandináv országok kiváltsága: bár az alaprecept megalkotásában ők voltak az úttörők, mára bárki számára elérhetők. Érdemes otthon is kísérletezni, hiszen sokkal jobban megéri a házi változatot választani.
A kréker hatalmas előnye a kekszekkel vagy más ropogtatnivalókkal szemben, hogy tojás és tejtermék nélkül készül, így száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll. A ropogós harapnivalóhoz olyan magokat kombinálhatsz, amilyet csak jólesik: bár ebben a receptben szezám-, len-, kendermag és mandula szerepel, bátran használhatsz akár napraforgó- vagy tökmagot, esetleg mákot is.
Egy közepes tálban keverjük össze valamennyi hozzávalót, és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Egy viszonylag nehezen összeálló, morzsálódó masszát kapunk. Formázzuk korong alakúra, majd két ív sütőpapír között nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra. Törekedjünk a négyzet formára.
A tészta könnyen szakad, és ha ez megtörténik, akkor kézzel tapasszuk újra össze. Vegyük le a felső sütőpapírt, és egy éles késsel vágjunk 5x5 cm-es négyzeteket.
A sütőpapírral együtt óvatosan helyezzük át őket egy nagyobb tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarna színűek nem lesznek.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, hagyjuk őket 15 percig hűlni, majd a vágások mentén tördeljük szét.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu