Omlós, mamaféle mákos pite: ezekkel az arányokkal mindig tökéletes

3
Nyomtatás
Mamaféle mákos pite cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csodás mákos pite tésztája finom omlós, a töltelék pedig zseniális, a mák mellett házi szilvalekvár is helyet kap a rétegek között.

A békebeli receptek sokak szívének kedvesek, hisz ezek a finomságok visszarepítenek a mama konyhájába. A vidéki nagyik egyik specialitása a pite, amit rengetegféle változatban kipróbálhatsz. Mi most egy letesztelt mákos pitét ajánlunk.

Így lesz különlegesebb!

A pite tésztája finom omlós, a töltelék pedig gazdag, szaftos, köszönhetően a szilvalekvárnak. Ha még egy kis különlegességet csempésznél a süteménybe, akkor a mákhoz egy teáskanál fahéjat is forgathatsz. Citromhéj helyett pedig kandírozott naranccsal is kipróbálhatod!

Mamaféle mákos pite

Mamaféle mákos pite ct

Hozzávalók 36 x 24 cm-es formához cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 15 dkg vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl

Töltelék:

  • 22 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 darab citrom héja
  • szükség szerint vaj a forma kikenéséhez
  • 400 g szilvalekvár
  • a tészta tetejére tojás
  • porcukor szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, a citrom reszelt héját és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát tegyük félre 30 percre.

Töltelék:

A darált mákot forgassuk egybe a porcukorral és a citrom reszelt héjával.

Összeállítás:

Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy illeszkedjen a forma méretéhez.

A formát (tepsit vagy mást, a formaméret is lehet más) kenjük ki kevés vajjal, majd helyezzük bele a tésztát. A tésztát villával szurkáljuk meg. Ezután kenjük meg a szilvalekvárral, majd szórjuk rá a mákos tölteléket.

A tészta másik felét is nyújtsuk ki és helyezzük a töltelék tetejére. Miután jól ráigazítottuk, szurkáljuk meg villával a tetejét.

A mákos pite tetejét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-35 perc alatt (a sütési idő a sütőtől is függ).

Az elkészült pitét tetszés szerint szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon