
10 mákos sütemény, amit imádni fog a család: kuglóf, keksz, rétes és még sok finomság
A mák a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, amit minél többféle süteményben érdemes felhasználni.
A békebeli receptek sokak szívének kedvesek, hisz ezek a finomságok visszarepítenek a mama konyhájába. A vidéki nagyik egyik specialitása a pite, amit rengetegféle változatban kipróbálhatsz. Mi most egy letesztelt mákos pitét ajánlunk.
A pite tésztája finom omlós, a töltelék pedig gazdag, szaftos, köszönhetően a szilvalekvárnak. Ha még egy kis különlegességet csempésznél a süteménybe, akkor a mákhoz egy teáskanál fahéjat is forgathatsz. Citromhéj helyett pedig kandírozott naranccsal is kipróbálhatod!
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, a citrom reszelt héját és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát tegyük félre 30 percre.
Töltelék:
A darált mákot forgassuk egybe a porcukorral és a citrom reszelt héjával.
Összeállítás:
Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy illeszkedjen a forma méretéhez.
A formát (tepsit vagy mást, a formaméret is lehet más) kenjük ki kevés vajjal, majd helyezzük bele a tésztát. A tésztát villával szurkáljuk meg. Ezután kenjük meg a szilvalekvárral, majd szórjuk rá a mákos tölteléket.
A tészta másik felét is nyújtsuk ki és helyezzük a töltelék tetejére. Miután jól ráigazítottuk, szurkáljuk meg villával a tetejét.
A mákos pite tetejét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-35 perc alatt (a sütési idő a sütőtől is függ).
Az elkészült pitét tetszés szerint szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu