A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted
Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.
Ha egy egyszerű, de különleges salátára vagy köretre vágysz, amely még vitaminokban is bővelkedik, akkor ez a marokkói céklasaláta a tökéletes választás. Az elkészítése nem is lehetne egyszerűbb: a munka nagy részét a sütő végzi, a megpuhult céklát pedig ezután csak le kell reszelned, és összekeverned a többi hozzávalóval.
A cékla sütésénél légy óvatos: ne süsd teljesen puhára, különben nem fogod tudni szépen lereszelni. Ha pedig mégis túlságosan megpuhult, akkor sincs veszve semmi: reszelés helyett inkább kockázd fel őket.
A céklákat mossuk meg, csomagoljuk alufóliába, és 30-35 percre tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg egy villát erőlködés nélkül bele tudunk szúrni, de ne legyenek teljesen puhák. Ha megsültek, csomagoljuk ki, és várjuk ki, amíg teljesen kihűlnek.
Közben egy salátástálban keverjük össze a hagymaszeleteket, az olívaolajat, a narancs levét és héját, az őrölt koriandert, a köményt, a sót, a borsot, a mentát és a friss koriandert.
A kihűlt céklát hámozzuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le, vagy tetszés szerint 1x1 cm-es kockákra is darabolhatjuk. Adjuk az előkészített alaphoz, és óvatosan forgassuk össze vele.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu