Színes, nyári padlizsános curry: marokkói recept szerint készül

Marokkoi-padlizsanos-curry-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítsd el a nyár kedvencét, ezt a könnyed, mégis tápláló curryt zöldségekkel: annyira krémes, hogy nem lehet abbahagyni!

A curryben azt szeretem a legjobban, hogy szinte bármilyen alapanyagból elkészíthető. Jól állnak neki a zöldségek, a hüvelyesek és a húsfélék is, lehet paradicsomos alappal és tejszínnel is készíteni, és persze joghurttal, ahogy ebben a nem mindennapi marokkói változatban is láthatjuk.

Most egy húsmentes opciót mutatunk, amely azonban így is bővelkedik fehérjékben, rostokban és káliumban, és zsírszegény, így a nyári melegekben sem érzed a kellemetlen telítettséget utána.

Marokkói padlizsános curry

Marokkoi-padlizsanos-curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db padlizsán meghámozva, felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek friss gyömbér apróra vágva
  • 1 tk curry-fűszerkeverék
  • 1 tk kurkumapor
  • 0.25 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet szárított chilipehely (opcionális)
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 3 csík kezeletlen narancshéj (kb. 2x5 cm)
  • 2 db cukkini felkockázva
  • 1 db kaliforniai paprika feldarabolva
  • 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 250 g leszűrve)
  • 350 ml kókuszjoghurt
  • 1 tk citrom vagy lime leve
  • 1 tk cukor
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt 1 evőkanál olívaolajjal, és pirítsuk le benne a padlizsánkockákat. Szedjük egy tálba, és tegyük félre.

Hevítsük fel az olaj másik felét is, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért is, és együtt is pirítsuk őket további 1 percig.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a curry-fűszerkeveréket, a kurkumát, a fahéjat, a chilit (ha használunk) és a narancshéjakat, és fél percig pirítsuk.

Adjuk hozzá a félretett padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a leszűrt csicseriborsót, és 1-2 dl vízzel közepes hőfokon, fedő alatt főzzük roppanósra. Ez 10-12 percet vesz igénybe.

Keverjük hozzá a joghurtot, kevés citrom- vagy limelevet és a cukrot, és vegyük le a tűzről.

Párolt rizzsel vagy ezzel a mesés marokkói palacsintával kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük