Színes, nyári padlizsános curry: marokkói recept szerint készül
Készítsd el a nyár kedvencét, ezt a könnyed, mégis tápláló curryt zöldségekkel: annyira krémes, hogy nem lehet abbahagyni!
A curryben azt szeretem a legjobban, hogy szinte bármilyen alapanyagból elkészíthető. Jól állnak neki a zöldségek, a hüvelyesek és a húsfélék is, lehet paradicsomos alappal és tejszínnel is készíteni, és persze joghurttal, ahogy ebben a nem mindennapi marokkói változatban is láthatjuk.
Most egy húsmentes opciót mutatunk, amely azonban így is bővelkedik fehérjékben, rostokban és káliumban, és zsírszegény, így a nyári melegekben sem érzed a kellemetlen telítettséget utána.
Marokkói padlizsános curry
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 db padlizsán meghámozva, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek friss gyömbér apróra vágva
- 1 tk curry-fűszerkeverék
- 1 tk kurkumapor
- 0.25 tk őrölt fahéj
- 1 csipet szárított chilipehely (opcionális)
- 0.5 tk só
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
- 3 csík kezeletlen narancshéj (kb. 2x5 cm)
- 2 db cukkini felkockázva
- 1 db kaliforniai paprika feldarabolva
- 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 250 g leszűrve)
- 350 ml kókuszjoghurt
- 1 tk citrom vagy lime leve
- 1 tk cukor
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt 1 evőkanál olívaolajjal, és pirítsuk le benne a padlizsánkockákat. Szedjük egy tálba, és tegyük félre.
Hevítsük fel az olaj másik felét is, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért is, és együtt is pirítsuk őket további 1 percig.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a curry-fűszerkeveréket, a kurkumát, a fahéjat, a chilit (ha használunk) és a narancshéjakat, és fél percig pirítsuk.
Adjuk hozzá a félretett padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a leszűrt csicseriborsót, és 1-2 dl vízzel közepes hőfokon, fedő alatt főzzük roppanósra. Ez 10-12 percet vesz igénybe.
Keverjük hozzá a joghurtot, kevés citrom- vagy limelevet és a cukrot, és vegyük le a tűzről.
Párolt rizzsel vagy ezzel a mesés marokkói palacsintával kínáljuk.
-
2024-03-03 09:28:01
-
2024-02-24 11:08:01
-
2024-01-19 06:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!