Márványos kakaós kalács áfonyával: kevert tészta az alapja

19
Nyomtatás
marvanyos-kalacs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütőporos a pihe-puha kalács tésztája, csak össze kell keverni hozzá mindent, kezdők is bátran nekiállhatnak, nem lehet elrontani!

Mutatós és mennyei ez a márványos kevert kalács, ráadásul pár perc munkával állíthatod össze, a többit a sütő intézi. Hogy szezonálisra szabjuk, áfonyával dobtuk fel, de más gyümölccsel is elkészítheted, sőt, anélkül is isteni lesz. 

A rétegek vaníliás és kakaós tésztából épülnek fel, ezek külön-külön is nagyon finomak, de a találkozásuktól lesz igazán különleges ez a sütemény. Fontos, hogy a csokis réteghez jó minőségű holland kakaóport használj, a fehéren maradt tésztába pedig akár bourbon vaníliás cukrot is keverhetsz.

Mivel kenyérsütő formában készül a süti, több időt igényel a sütése: ha esetleg a belsejét még folyósnak látod, de a teteje már pirul, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább.

Márványos kakaós kalács

marvanyos-kalacs2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 200 g kristálycukor
  • 170 g puha vaj
  • 4 db tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 160 g tejföl
  • 260 g búzaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 30 g kakaópor
  • 60 ml forró víz
  • 250 g áfonya
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzunk ki egy 24x10 centis kenyérsütő formát.

Az áfonyát öblítsük át, csöpögtessük le.

A puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, keverjük el benne, majd a vaníliát és a tejfölt is forgassuk bele. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd keverjük csomómentesre a tésztát.

A kakaót keverjük el a forró vízben. A tészta kb. harmadát szedjük egy tálba, majd keverjük bele a kakaós keveréket. A maradék fehér tésztába keverjük bele az áfonyát.

A kétféle tésztát felváltva öntsük a formába: kezdjük a vaníliás egyharmadával, erre mehet a kakaós fele. Ezután ismét vaníliás következik, majd a maradék kakaós, végül a vaníliással zárjuk. Egy vajazókés segítségével készítsünk hullámot a tésztába, így szép márványos lesz.

Toljuk a sütőbe kb. 60-70 percre, tűpróbával ellenőrizzük, mikor van kész. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, de belül még nyers, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon