Piskótatekercs úgy, ahogy a japánok készítik: a matcha teás rolád meseszép
A puha piskóta a matcha teának köszönhetően zöld színbe öltözik, és édes krémmel és gyümölccsel megtöltve csábít.
A matcha tea Japán egyik legnagyobb ajándéka, amit a világnak adhat, hiszen az egyik leghatékonyabb immunerősítő és élénkítő ital, amit otthon is elkészíthetsz. A matcha egyfajta zöld tea, annál azonban sokkal tisztább és tízszer erősebb, hiszen a zöld teával ellentétben a teacserjéknek csak a legzsengébb és legzöldebb rügyeit és leveleit használják fel hozzá. A másik különbség, hogy a matcha esetében nemcsak a tea forrázatát fogyaszthatod, hanem magát a porrá őrölt tealevelet is.
Úgy tartják, hogy egy jól elkészített matcha felér egy eszpresszóval, csak annál egészségesebb. Sokféle italt készíthetsz belőle, például ezt a kókuszos lattét, de porformában is felhasználhatod sajttorta, japán mochi vagy smoothie ízesítésére és színezésére.
Mivel a matcha könnyen csomósodik, először szitáljuk át, majd tegyük egy bögrébe.
Öntsünk rá forró, de nem forrásban levő vizet, és határozott mozdulatokkal keverjük el. A folyamat abban különbözik egy hagyományos tea keverésétől, hogy a körkörös helyett lentről felfelé, illetve oldaltól oldalig tartó mozdulatokat alkalmazzunk. Csak ebben az esetben habosodik ki a tea. A jobb eredményért használjunk teaecsetet.
Öntsük az elkészült matchára a meleg kókuszitalt, és 1 percig együtt is habosítsuk őket.
Juharsziruppal édesítsük, vagy használjunk más tetszőleges édesítőt.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu