A legfinomabb olasz tiramisu receptje: babapiskóta és édes likőr az alapja
A fantasztikusan krémes tiramisu a világ egyik leghíresebb olasz desszertje, ami bármilyen alkalomra kiváló, és villámgyorsan összeállítható.
Ez az új hullámos, a hagyományos verzióhoz képest elsőre talán szokatlannak tűnő matchás tiramisu nemcsak megjelenésében különleges desszert, de ízében is tartogat meglepetéseket. A kávé helyett ebben a változatban a matcha tea a fő ízesítő, pluszban pedig krémes pisztáciavaj is kiegészíti.
És ez még nem minden. A krémbe sem tojás, sem pedig mascarpone (vagy más tejtermék) nem kerül, ezeket ugyanis selyemtofu helyettesíti. Ahhoz pedig, hogy a klasszikus mascarponés krémhez a legjobban hasonlító állagot kapj, a selyemtofuból válaszd a kemény változatot.
Először készítsük el a krémet. Ehhez tegyük a selyemtofut, a juharszirupot, a vaníliakivonatot, az olvasztott kókuszolajat, a citromlevet, a kurkumát és sót turmixgépbe, és alaposan dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe fél órára, hogy picit dermedjen.
A matcha port keverjük csomómentesre a forró vízzel, és keverjük el benne a pisztáciavajat (ha használunk).
Rétegezzük közepes jénaiba vagy tálba a hozzávalókat: kenjünk kevés krémet az edény aljára, majd sorakoztassuk rá a babapiskóta felét. Locsoljuk rá a matcha felét, és várjunk pár percet, amíg a babapiskóta magába szívja. Ezután jöhet a maradék krém fele, majd ismételjük meg a folyamatot. Simítsuk egyenletesre a krémet, és tegyük hűtőbe éjszakára.
Szeletelés előtt szórjuk meg matcha porral és pisztáciadarabokkal.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors