Hagyományos lecsó jó sok kolbásszal: akkor az igazi, ha sűrű a szaftja
A lecsó a magyar konyha büszkesége, számtalan variációban készülhet, így sosem tud ráunni az ember.
Ha nyár, akkor kezdődik a lecsószezon. A fogás sokféle recept szerint kipróbálható. Ahány ház, annyiféle recept, és a nemzetek konyhájáról sem szabad megfeledkezni. Lecsót a franciák, olaszok és törökök is készítenek.
Az alapzöldségek mellé (hagyma, paprika, paradicsom) más is kerülhet. Elfér még a fazékban vagy a bográcsban a kolbász, cukkini, káposzta, vagy más alapanyag, amit jónak vélsz. Az étel ízesítésével is érdemes játszani, lehet csípősebb, vagy friss mediterrán fűszernövényektől is megkaphatja a karakterét.
A mediterrán lecsó vörösborral, passzírozott paradicsommal és kakukkfűvel készül. Fűszerek közül oregánót is lehet használni, aki pedig szereti a tüzes ízeket, az tört jalapeñóval vagy Cayenne-borssal növelje a lecsó erejét. A kész lecsó kínálható nokedlivel, rizzsel vagy ropogós héjú kenyérrel.
Az összes zöldséget tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.
Egy magas falú edényben hevítsünk fel egy kevés olajat, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, és dinszteljük 3-4 percig. Ezután az előkészített paradicsomot és a paprikákat is forgassuk hozzá.
A zöldségeket 5-8 percig dinszteljük, közben fűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal és kakukkfűvel. Ezután jöhet a cukkini és a fokhagyma.
Körülbelül 5-6 perc múlva öntsük fel vörösborral és a paradicsompassatával.
A lecsót főzzük 15-20 percig. Időnként kóstoljunk, akkor jó, ha a zöldségek roppanósak, a szaft pedig sűrű.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu