
Csodaszép krémes, mézes sütemény: ellenállhatatlan desszert

A csodaszép sütemény tésztája mézzel készül, és a habos töltelékben is jut hely az aranyló finomságnak.
A világ legfinomabb süteményei közé tartozik az orosz mézes krémes, avagy a medovnik, melynek elkészítése igaz, kicsit nehéz és időigényes, de megéri belevágni, mert mesés desszert kerülhet ki a kezeid közül.
A medovnikban a méz a főszereplő, mely a tésztában és a krémben is helyet kap. A sütemény akkor az igazi, ha a krém nincs kisajnálva belőle, ha pedig szeretnéd, darált diót is szórhatsz alá, úgy még finomabb lesz.
-
2022-12-04 10:16:01
-
2021-11-10 08:32:01
-
2021-10-28 08:32:01
Medovnik kocka

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál méz
- 15 dkg porcukor
- 3 darab tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 35 dkg finomliszt
Krém:
- 4 dl tejföl
- 4 evőkanál méz
- 10 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 dl habtejszín
Elkészítés:
Tészta:
A vajat a mézzel és a porcukorral vízgőz felett olvasszuk egybe. Ezután vegyük le a gőzről, és keverjük hozzá a tojásokat és a szódabikarbónát.
A lisztet adagoljuk a masszához, és gyúrjunk belőle tésztát (ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet). A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk négy egyforma méretű cipóra.
A tésztacipókat nyújtsuk egyforma méretűre (20x30 cm). Egy tepsi lisztezett hátoldalán süssük készre 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt.
Krém:
A tejfölt a mézzel, cukorral és a vaníliával keverjük össze.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a tejfölös keverékkel.
Összeállítás:
A tészták széleit vágjuk le, és morzsoljuk tálba.
Vegyünk magunk elé egy tésztalapot, fektessük nagy tálcára vagy tepsire, majd kenjük meg krémmel. Utána helyezzünk rá egy másik tésztát. A lapokat töltsük addig, míg az alapanyagok engedik, vigyázva, hogy az utolsó tésztára is jusson a krémből.
A tésztamorzsát szórjuk a sütemény tetejére. A süteményt egy éjszakára helyezzük hűtőbe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!