Csodaszép krémes, mézes sütemény: ellenállhatatlan desszert

Nyomtatás
Medovnik kocka cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csodaszép sütemény tésztája mézzel készül, és a habos töltelékben is jut hely az aranyló finomságnak.

A világ legfinomabb süteményei közé tartozik az orosz mézes krémes, avagy a medovnik, melynek elkészítése igaz, kicsit nehéz és időigényes, de megéri belevágni, mert mesés desszert kerülhet ki a kezeid közül.

A medovnikban a méz a főszereplő, mely a tésztában és a krémben is helyet kap. A sütemény akkor az igazi, ha a krém nincs kisajnálva belőle, ha pedig szeretnéd, darált diót is szórhatsz alá, úgy még finomabb lesz.

Medovnik kocka

Medovnik kocka ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 15 dkg porcukor
  • 3 darab tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 35 dkg finomliszt

Krém:

  • 4 dl tejföl
  • 4 evőkanál méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 dl habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A vajat a mézzel és a porcukorral vízgőz felett olvasszuk egybe. Ezután vegyük le a gőzről, és keverjük hozzá a tojásokat és a szódabikarbónát.

A lisztet adagoljuk a masszához, és gyúrjunk belőle tésztát (ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet). A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.

A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk négy egyforma méretű cipóra.

A tésztacipókat nyújtsuk egyforma méretűre (20x30 cm). Egy tepsi lisztezett hátoldalán süssük készre 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt.

Krém:

A tejfölt a mézzel, cukorral és a vaníliával keverjük össze.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a tejfölös keverékkel.

Összeállítás:

A tészták széleit vágjuk le, és morzsoljuk tálba.

Vegyünk magunk elé egy tésztalapot, fektessük nagy tálcára vagy tepsire, majd kenjük meg krémmel. Utána helyezzünk rá egy másik tésztát. A lapokat töltsük addig, míg az alapanyagok engedik, vigyázva, hogy az utolsó tésztára is jusson a krémből.

A tésztamorzsát szórjuk a sütemény tetejére. A süteményt egy éjszakára helyezzük hűtőbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon