Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos
A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
Ha szereted az amerikai típusú almás pitét, akkor ezt a sokkal gyorsabban és egyszerűbben készülő változatát se hagyd ki. Rengeteg időt megspórolhatsz vele, hiszen kész leveles tésztából készül, így csak a tölteléket kell összedobnod és beletöltened. A folyamat nem igényel komolyabb konyhai jártasságot: kis kézügyességgel kezdőként is bátran nekifoghatsz.
Ennek a sütinek a fűszeres almás töltelék adja meg az alapízét. A gyümölcshöz ugyanis a fahéj és szerecsendió mellett citromlé és reszelt citromhéj is kerül, így egyszerre lesz melengető hatású és kellemesen üde. Ehhez viszont fontos, hogy biocitromot válassz, és ha nem vagy tisztában a kezelt héjú citrusok veszélyeivel, akkor a témáról ebben a cikkben olvashatsz részletesebben.
Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és daraboljuk kis kockákra. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a cukrot, fahéjat, szerecsendiót, citromlevet, citromhéjat, vaníliakivonatot és végül a kukoricakeményítőt, és alaposan keverjük össze. 5-10 percre tegyük félre, amíg az alma levet enged, ekkor adjuk hozzá a vizet, majd alacsony hőfokon forraljuk fel, és 10 perc alatt főzzük roppanós puhára. Hagyjuk kihűlni.
Közben készítsük elő a leveles tésztát. Vágjuk 6 egyforma téglalap alakú darabra, kanalazzunk 1-2 evőkanálnyi almát mindegyikre úgy, hogy csak az egyik felén legyen töltelék, és hajtsuk rá a másik felet. Egy villa fogaival zárjuk le a széleket, majd egy éles késsel ejtsünk 3 bemetszést minden sütin. Így a felgyülemlő gőz távozni tud sütés közben.
Kenjük meg őket a növényi itallal, és szórjuk meg kevés cukorral. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors