Mekis almás pite leveles tésztából: isteni finom, és percek alatt kész

2
Nyomtatás
Mekis-almas-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha egyszerű, mégis isteni finom és különleges sütit készítenél, akkor ez az almás pite legyen az első választásod!

Ha szereted az amerikai típusú almás pitét, akkor ezt a sokkal gyorsabban és egyszerűbben készülő változatát se hagyd ki. Rengeteg időt megspórolhatsz vele, hiszen kész leveles tésztából készül, így csak a tölteléket kell összedobnod és beletöltened. A folyamat nem igényel komolyabb konyhai jártasságot: kis kézügyességgel kezdőként is bátran nekifoghatsz.

Ennek a sütinek a fűszeres almás töltelék adja meg az alapízét. A gyümölcshöz ugyanis a fahéj és szerecsendió mellett citromlé és reszelt citromhéj is kerül, így egyszerre lesz melengető hatású és kellemesen üde. Ehhez viszont fontos, hogy biocitromot válassz, és ha nem vagy tisztában a kezelt héjú citrusok veszélyeivel, akkor a témáról ebben a cikkben olvashatsz részletesebben.

Mekis almás pite

Mekis-almas-pite

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 3 közepes db piros alma
  • 2 ek barna cukor + a szóráshoz
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 2 ek citromlé (kb. fél citromból)
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 100 ml víz
  • 1 db leveles tészta (25x40 cm)
  • 1 ek növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és daraboljuk kis kockákra. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a cukrot, fahéjat, szerecsendiót, citromlevet, citromhéjat, vaníliakivonatot és végül a kukoricakeményítőt, és alaposan keverjük össze. 5-10 percre tegyük félre, amíg az alma levet enged, ekkor adjuk hozzá a vizet, majd alacsony hőfokon forraljuk fel, és 10 perc alatt főzzük roppanós puhára. Hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük elő a leveles tésztát. Vágjuk 6 egyforma téglalap alakú darabra, kanalazzunk 1-2 evőkanálnyi almát mindegyikre úgy, hogy csak az egyik felén legyen töltelék, és hajtsuk rá a másik felet. Egy villa fogaival zárjuk le a széleket, majd egy éles késsel ejtsünk 3 bemetszést minden sütin. Így a felgyülemlő gőz távozni tud sütés közben.

Kenjük meg őket a növényi itallal, és szórjuk meg kevés cukorral. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon