Mennyei duplacsokis zabszelet: sütni sem kell, annyira egyszerű

Csokis-zabszelet-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az édesség az amerikai csokidarabos keksz reform megfelelője, azonban annál jóval egészségesebb, így akár csokis müzliszeletnek is beillene.

Az egyszerű, sütést sem igénylő édesség a nagy amerikai kedvenc, a csokis keksz könnyebb, gyorsabb és nem mellesleg sokkal egészségesebb változata. Mindössze 6 összetevőből készül, amelyek közül az egyik a zabpehely, így gyakorlatilag csokis müzliszeletnek is nevezhetjük.

Az elkészítéshez én sima csokicsipszet használtam, de ha egy még egészségesebb opciót szeretnél kihozni ebből a desszertből, akkor válaszd a cukormentes változatot. A rostban gazdag zab mellett tahini, azaz szezámpaszta is helyet kap benne, amely révén más zsiradékot nem is igényel a massza. Így még az olajmentes diéta követőinek is kedvez. Ha túl erősnek találod a tahini karakteres ízét, akkor mandula- vagy kesuvajjal is helyettesítheted.

És ha mindez nem győzött meg arról, hogy azonnal elkészítsd, akkor a következő biztosan meg fog: a tetejére olvasztott csokiréteg is kerül, így a desszert egyszerre lesz lágy és roppanós is.

A megadott mennyiségek egy kb. 20x10 cm-es sütőformához elegendők.

Duplacsokis zabszelet

Csokis-zabszelet

Hozzávalók 12 szelethez

  • 200 g aszalt, magozott Medjool datolya
  • 270 g nagy szemű zabpehely
  • 70 g tahini (mandula- vagy kesuvaj)
  • 4 ek juharszirup
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 0.5 tk
  • 150 g 70 %-os csokicsipsz (igény szerint vegán és cukormentes)
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát áztassuk 10-15 percre forró vízbe, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. 

A zabpelyhet tegyük késes aprítóba, és zúzzuk közel lisztállagúra. Zabpehelyliszttel is működik a recept, azonban az érdekesebb textúra érdekében érdemesebb zabpehelyhet használni. 

Adjuk a zabhoz a leszűrt datolyát, a tahinit, a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a sót, és alaposan dolgozzuk össze az aprítógépben. Akkor jó, ha a hozzávalók egy masszív, ragacsos labdává állnak össze. Tegyük át egy nagyobb tálba, és egy spatula segítségével keverjük bele a csokidarabok felét.

Kanalazzuk a keveréket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egy kanál hátával nyomkodjuk egyenletesre a felszínét. A csoki másik felét tegyük hőálló edénybe, és gőz felett olvasszuk fel. Öntsük a massza tetejére, és egyengessük el a felszínét. 

30 percre tegyük hűtőbe dermedni, majd forró késsel vágjuk tetszőleges szeletekre vagy kockákra. Hűtőben tároljuk, és 1 héten belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük