Téli energiagolyó sok fehérjével: mogyoróvaj és datolya az alapja

Mogyorovajas-energiagolyo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts percek alatt desszertet, amely tízóraira és uzsonnára is beillik: sok fehérje és rost van benne.

A nyers energiagolyók előnye, hogy gyorsan elkészülnek, hiszen nem igényelnek hőkezelést, és kevés alapanyagból is nagyon finomak lesznek. Ez a mogyorós változat nemcsak földimogyorót tartalmaz, de lágy mogyoróvaj is kerül bele, ami extrém krémessé teszi a nasit. 

Az édesítésről az aszalt datolya gondoskodik, azaz nem tartalmaz finomított cukrot. Datolyából a legjobb, ha a nagy méretű Medjool (király) fajtát használod, mert az a leghúsosabb, és kevésbé szárad ki aszalás során. Az sem gond, ha csak más fajtát sikerül beszerezned, akkor viszont legalább 15-20 percre áztasd a szemeket forró vízbe, hogy pürésíthetők legyenek.

Mogyorós energiagolyó

Mogyorovajas-energiagolyo-c

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1.5 bögre nagy szemű zabpehely
  • 1 bögre pörkölt, sótlan földimogyoró
  • 3 ek krémes, sótlan mogyoróvaj
  • 10 szem puha Medjool datolya kimagozva
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk
  • kevés víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a zabpelyhet és a mogyorót aprítógépbe, és zúzzuk őket apró szemcsésre.

Adjuk hozzá a datolyát (ha túl száraz, akkor felhasználás előtt áztassuk 15-20 percre forró vízbe, és szűrjük le), és dolgozzuk a zabos alaphoz. 

Adjunk hozzá minden más hozzávalót, és addig aprítsuk, amíg egy sűrű, összeálló masszát nem kapunk. (Ha nem akar összeállni, akkor kevés vizet is dolgozzunk bele.) 

Nedves kézzel formázzunk belőle 12 egyforma golyót, és tetszés szerint forgassuk apróra darabolt mogyoróba vagy kókuszreszelékbe. Elfogyasztásig légmentesen zárható edényben, hűtőben tároljuk. 

Tipp: ha egy igazán gazdag ízvilágú desszert a cél, akkor a zabot felhasználás előtt száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára. Vigyázzunk, ne égjen meg, csak közepes hőfokon, 1-2 percig pirítsuk, amíg illatozni nem kezd.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük