Könnyed cukkinilasagne paradicsomszósszal: tofus töltelékkel készül
Ez a recept hús és tészta nélkül is tökéletes: a gazdag töltelék mellett észre sem veszed, hogy csupa növényi hozzávalóból készül!
Akár gluténérzékenység áll a háttérben, akár csak kevesebb szénhidrátot szeretnél fogyasztani, ez az újragondolt lasagne nagyon jó barátod lesz. A klasszikus változattal szemben ugyanis a lasagnelapokat vékonyra szeletelt cukkini helyettesíti, így semmilyen gabonaféle nem kerül az ételbe. A cukkinit tetszés szerint más zsenge tökfajtával vagy padlizsánnal is helyettesítheted.
Az öszeállítás másik különlegessége, hogy nincsen benne hús, így mentes napokra is elkészítheted. A fehérjéről a tofuból készült hamis ricotta gondoskodik, amelyet sok fűszer és sörélesztőpehely ízesít. A megadott mennyiségek egy kb. 18x25 cm-es tepsihez elegendők.
Nyári cukkinilasagne
Hozzávalók 4 személyre
A tofuricottához:
- 300 g kemény tofu
- 2 ek sörélesztőpehely
- 100 ml növényi ital vagy víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek friss citromlé
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk só
- 1 tk szárított kakukkfű
- 0.5 tk reszelt citromhéj
Az összeállításhoz:
- 3 nagyobb db cukkini vékonyan felszeletelve
- 1 tk só
- 500 ml paradicsompassata
- 200 g vegán mozzarella
- 1 csokor friss bazsalikom
Elkészítés:
Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a csücskeiket, és egy zöldségszeletelővel, hosszanti irányban vágjuk vékony szeletekre. Zöldségszeletelő hiányában használjunk egy éles kést.
Fektessük a szeleteket papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, és egyenletesen sózzuk be mindkét oldalukat. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, hogy a só kivonja belőlük a folyadékot, majd papírtörlővel alaposan itassuk fel róluk a felesleget. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a sónak, különben a lasagne túl vizes lesz.
A hamis ricottához a tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és tördeljük turmixgépbe. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és pürésítsük krémes, kenhető állagúra.
Állítsuk össze a lasagnét. A tepsi alját kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, és fektessünk rá egy rétegnyi cukkinit úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Kenjünk rá egy adag tofuricottát, amelyre helyezzünk ismét egy réteg cukkinit, majd paradicsomszószt.
Jöhet a harmadik réteg cukkini, rá a tofuricotta és a paradicsomszósz. A sort egy negyedik réteg cukkinivel zárjuk, amit bőségesen szórjunk meg vegán mozzarellával.
Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, hagyjuk 10 percig hűlni, majd szórjuk rá a bazsalikomleveleket. Még melegen fogyasszuk.
-
2024-04-25 08:32:01
-
2024-04-18 09:36:02
-
2024-04-17 06:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!