Ínycsiklandó lencsés bolognai: így lesz sűrű és szaftos a zöldségragu
A bolognait már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az olasz különlegesség a világ egyik legnépszerűbb étele. A szuper szaftos ragut most hús nélkül is elkészítheted.
Akár gluténérzékenység áll a háttérben, akár csak kevesebb szénhidrátot szeretnél fogyasztani, ez az újragondolt lasagne nagyon jó barátod lesz. A klasszikus változattal szemben ugyanis a lasagnelapokat vékonyra szeletelt cukkini helyettesíti, így semmilyen gabonaféle nem kerül az ételbe. A cukkinit tetszés szerint más zsenge tökfajtával vagy padlizsánnal is helyettesítheted.
Az öszeállítás másik különlegessége, hogy nincsen benne hús, így mentes napokra is elkészítheted. A fehérjéről a tofuból készült hamis ricotta gondoskodik, amelyet sok fűszer és sörélesztőpehely ízesít. A megadott mennyiségek egy kb. 18x25 cm-es tepsihez elegendők.
Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a csücskeiket, és egy zöldségszeletelővel, hosszanti irányban vágjuk vékony szeletekre. Zöldségszeletelő hiányában használjunk egy éles kést.
Fektessük a szeleteket papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, és egyenletesen sózzuk be mindkét oldalukat. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, hogy a só kivonja belőlük a folyadékot, majd papírtörlővel alaposan itassuk fel róluk a felesleget. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a sónak, különben a lasagne túl vizes lesz.
A hamis ricottához a tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és tördeljük turmixgépbe. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és pürésítsük krémes, kenhető állagúra.
Állítsuk össze a lasagnét. A tepsi alját kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, és fektessünk rá egy rétegnyi cukkinit úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Kenjünk rá egy adag tofuricottát, amelyre helyezzünk ismét egy réteg cukkinit, majd paradicsomszószt.
Jöhet a harmadik réteg cukkini, rá a tofuricotta és a paradicsomszósz. A sort egy negyedik réteg cukkinivel zárjuk, amit bőségesen szórjunk meg vegán mozzarellával.
Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, hagyjuk 10 percig hűlni, majd szórjuk rá a bazsalikomleveleket. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors