Könnyed cukkinilasagne paradicsomszósszal: tofus töltelékkel készül

4
Nyomtatás
Cukkinilasagne-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a recept hús és tészta nélkül is tökéletes: a gazdag töltelék mellett észre sem veszed, hogy csupa növényi hozzávalóból készül!

Akár gluténérzékenység áll a háttérben, akár csak kevesebb szénhidrátot szeretnél fogyasztani, ez az újragondolt lasagne nagyon jó barátod lesz. A klasszikus változattal szemben ugyanis a lasagnelapokat vékonyra szeletelt cukkini helyettesíti, így semmilyen gabonaféle nem kerül az ételbe. A cukkinit tetszés szerint más zsenge tökfajtával vagy padlizsánnal is helyettesítheted.

Az öszeállítás másik különlegessége, hogy nincsen benne hús, így mentes napokra is elkészítheted. A fehérjéről a tofuból készült hamis ricotta gondoskodik, amelyet sok fűszer és sörélesztőpehely ízesít. A megadott mennyiségek egy kb. 18x25 cm-es tepsihez elegendők.

Nyári cukkinilasagne

Cukkinilasagne

Hozzávalók 4 személyre

A tofuricottához:

  • 300 g kemény tofu
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 100 ml növényi ital vagy víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek friss citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 0.5 tk reszelt citromhéj

Az összeállításhoz:

  • 3 nagyobb db cukkini vékonyan felszeletelve
  • 1 tk
  • 500 ml paradicsompassata
  • 200 g vegán mozzarella
  • 1 csokor friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a csücskeiket, és egy zöldségszeletelővel, hosszanti irányban vágjuk vékony szeletekre. Zöldségszeletelő hiányában használjunk egy éles kést.

Fektessük a szeleteket papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, és egyenletesen sózzuk be mindkét oldalukat. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, hogy a só kivonja belőlük a folyadékot, majd papírtörlővel alaposan itassuk fel róluk a felesleget. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a sónak, különben a lasagne túl vizes lesz.

A hamis ricottához a tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és tördeljük turmixgépbe. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és pürésítsük krémes, kenhető állagúra.

Állítsuk össze a lasagnét. A tepsi alját kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, és fektessünk rá egy rétegnyi cukkinit úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Kenjünk rá egy adag tofuricottát, amelyre helyezzünk ismét egy réteg cukkinit, majd paradicsomszószt.

Jöhet a harmadik réteg cukkini, rá a tofuricotta és a paradicsomszósz. A sort egy negyedik réteg cukkinivel zárjuk, amit bőségesen szórjunk meg vegán mozzarellával.

Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, hagyjuk 10 percig hűlni, majd szórjuk rá a bazsalikomleveleket. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon