Könnyed cukkinilasagne paradicsomszósszal: tofus töltelékkel készül

Cukkinilasagne-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept hús és tészta nélkül is tökéletes: a gazdag töltelék mellett észre sem veszed, hogy csupa növényi hozzávalóból készül!

Akár gluténérzékenység áll a háttérben, akár csak kevesebb szénhidrátot szeretnél fogyasztani, ez az újragondolt lasagne nagyon jó barátod lesz. A klasszikus változattal szemben ugyanis a lasagnelapokat vékonyra szeletelt cukkini helyettesíti, így semmilyen gabonaféle nem kerül az ételbe. A cukkinit tetszés szerint más zsenge tökfajtával vagy padlizsánnal is helyettesítheted.

Az öszeállítás másik különlegessége, hogy nincsen benne hús, így mentes napokra is elkészítheted. A fehérjéről a tofuból készült hamis ricotta gondoskodik, amelyet sok fűszer és sörélesztőpehely ízesít. A megadott mennyiségek egy kb. 18x25 cm-es tepsihez elegendők.

Nyári cukkinilasagne

Cukkinilasagne

Hozzávalók 4 személyre

A tofuricottához:

  • 300 g kemény tofu
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 100 ml növényi ital vagy víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek friss citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 0.5 tk reszelt citromhéj

Az összeállításhoz:

  • 3 nagyobb db cukkini vékonyan felszeletelve
  • 1 tk
  • 500 ml paradicsompassata
  • 200 g vegán mozzarella
  • 1 csokor friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a csücskeiket, és egy zöldségszeletelővel, hosszanti irányban vágjuk vékony szeletekre. Zöldségszeletelő hiányában használjunk egy éles kést.

Fektessük a szeleteket papírtörlőre vagy tiszta konyharuhára, és egyenletesen sózzuk be mindkét oldalukat. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, hogy a só kivonja belőlük a folyadékot, majd papírtörlővel alaposan itassuk fel róluk a felesleget. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a sónak, különben a lasagne túl vizes lesz.

A hamis ricottához a tofuból nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, és tördeljük turmixgépbe. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és pürésítsük krémes, kenhető állagúra.

Állítsuk össze a lasagnét. A tepsi alját kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, és fektessünk rá egy rétegnyi cukkinit úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Kenjünk rá egy adag tofuricottát, amelyre helyezzünk ismét egy réteg cukkinit, majd paradicsomszószt.

Jöhet a harmadik réteg cukkini, rá a tofuricotta és a paradicsomszósz. A sort egy negyedik réteg cukkinivel zárjuk, amit bőségesen szórjunk meg vegán mozzarellával.

Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, hagyjuk 10 percig hűlni, majd szórjuk rá a bazsalikomleveleket. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük