Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

3
Nyomtatás
tokfozelek
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nyár egyik kedvenc főzeléke a tökfőzelék, amit most kókuszitallal és kaporral készítve ajánlunk.

Van, aki piros fűszerpaprikával, míg más fehéren, tejfölös habarással szereti a tökfőzeléket. Mi most fűszerpaprika nélkül ajánljuk, kókuszitallal. A növényi ital édessége remekül harmonizál a kapor frissességével, így készítve sokkal különlegesebb a tökfőzelék.

A főzeléket még izgalmasabban kínálhatod, ha az ízesítésénél reszelt citromhéjat és gyömbért is használsz. Mindkét alapanyag remekül illik a kókuszitalhoz. A főzés során kóstolj, ha szeretnéd, akkor egy evőkanál ecetet is keverhetsz a főzelékhez.

Tálalás

A tökfőzelék mellé szuper választás a fasírt, de pörkölttel is kínálhatod. Ha húsmentesen tálalod, akkor grillezett tök- vagy cukkinidarabokkal dobd fel, és pirított tökmaggal is megszórhatod a főzeléket, így nagyon izgalmas lesz.

Nyári tökfőzelék

tokfozelek2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kg tök
  • 1 l kókuszital
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd az olvasztott vajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a gyalult tököt, és együtt pároljuk tovább. Néhány perc múlva öntsük fel kókuszitallal, sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve főzzük addig, amíg a tök megpuhul.

A tejfölt a liszttel keverjük simára, majd 1-2 evőkanállal adjunk hozzá a főzelék forró levéből.

A habarást keverjük a főzelékhez a fokhagymával és a kaporral együtt, majd főzzük még néhány percig, közben gyakran kevergessük.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon