Mamaféle töltött paprika: a régi kedvenc eteti magát, olyan finom
A régi kedvenc sűrű paradicsomos mártásban készül, jellegzetes zamatát a zellertől kapja.
Enni mindenki szeret, a főzés, az más kérdés. Főleg ilyenkor, nyáron, ebben a borzasztó hőségben még a legnagyobb szenvedéllyel megáldottak is kerülik a konyhát. Ez érthető is, de enni azért mégis kell. Én amondó vagyok, ha már főzök, akkor olyat, ami másnap is finom, így sokkal kevesebb időt kell a konyhában tölteni. Az egyik nagy kedvenc, a töltött paprika is azon étkek közé tartozik, melyek másnap is pompásak, ezért is megéri összedobni.
A töltött paprika hagyományosan darált hússal és rizzsel töltve készül, ám találni olyan recepteket, melyekben csak a hús szolgálja a tölteléket. Ha hajlandó vagy egy kis újítást vinni a régi kedvencbe, akkor hagyd el a rizst, helyette bulgurral keverd a húst. A mártás házi paradicsomlével készítve az igazi, ám ha ez nem áll rendelkezésedre, akkor használj helyette boltit. Amit viszont ne hagyj ki az ételből, az a zeller zöldje. A gumóját tedd a hűtőbe, majd húslevesbe felhasználod, a szép zöld leveleit pedig tedd a mártásba, ez adja meg a jellegzetes ízét.
A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, fűszerpaprikát, bulgurt, tojást, reszelt vöröshagymát, fokhagymát. Az alapanyagokat keverjük alaposan össze.
A paprikákat mossuk meg és csumázzuk ki, majd töltsük meg a darált húsos töltelékkel.
Mártás:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a lisztet, majd apránként öntsük fel a paradicsomlével. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, a zeller zöldjét is adjuk hozzá és a töltött paprikákat is pakoljuk bele. A töltött paprikákat lefedve, 30-35 perc alatt főzzük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu