Olasz sonkába göngyölt sárgadinnyeszeletek: könnyű, nyári előétel
Olaszországról nemcsak a desszertek, a kávék és az aperitivo jut az eszünkbe, hanem a forró nyári esték kitűnő előételei is. Egyike ezeknek a pármai sonkába tekert sárgadinnye is.
Salátát szinte bármilyen évszakban készíthetsz, azonban ha igazán kulináris élvezetre vágysz, arra a nyári szezon a legalkalmasabb.
Ezúttal egy olaszos ihletésű, prosciuttóval, friss fügével és parmezánforgáccsal készült receptet mutatunk, ami szinte biztos, hogy sokak kedvence lesz.
Ha szereted a kapribogyót, akkor azzal is meglepheted a salátát. A lecsepegtetett bogyókat forgasd meg enyhén lisztben, majd 2 evőkanál olívaolajon, 1-2 perc alatt süsd őket aranybarnára, és add hozzá a salátához!
A fügét mossuk meg, majd vágjuk fel negyedekre vagy nyolcadokra. Tegyük félre.
A parmezán sajtból egy vékony, éles késsel vágjunk forgácsokat. Kés helyett a reszelőn is lehet találni olyan oldalt, ami alkalmas a forgács elkészítéséhez.
A sonkaszeleteket egyenként kenjük meg vékonyan olívaolajjal (kb. 2 ek.).
Egy szélesebb serpenyőbe fektetve, enyhén pirítsuk meg az összes szelet sonkát, kb. 1-2 perc alatt szeletenként.
A lepirított sonkaszeleteket szedjük tányérra és tegyük félre.
Készítsük el a salátaöntetet.
Ehhez tegyük egy kisebb, zárható üvegbe a maradék 5 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az eceteket is. Adjunk hozzá ízlés szerint 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd zárjuk le és alaposan rázzuk össze a keveréket.
Vegyünk elő egy nagyobb salátástálat.
Halmozzuk bele a rukkolasalátát, majd fektessük rá a korábban lepirított sonkaszeleteket. Ízlés szerint pakolásszuk rá a fügeszeleteket, majd mehet rá a parmezánforgács is.
Végezetül locsoljuk meg finoman a balzsamecetes öntettel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu