Isteni olasz saláta fügével és prosciuttóval: éttermi fogás pillanatok alatt

7
Nyomtatás
olasz-salata-fugevel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezzel az egyszerű, mégis lenyűgöző, szezonális salátával a lehető legtöbbet hozhatod ki az édes és érett fügéből, ami remekül passzol az olasz prosciutto sonkához is.

Salátát szinte bármilyen évszakban készíthetsz, azonban ha igazán kulináris élvezetre vágysz, arra a nyári szezon a legalkalmasabb.

Ezúttal egy olaszos ihletésű, prosciuttóval, friss fügével és parmezánforgáccsal készült receptet mutatunk, ami szinte biztos, hogy sokak kedvence lesz.

Tipp

Ha szereted a kapribogyót, akkor azzal is meglepheted a salátát. A lecsepegtetett bogyókat forgasd meg enyhén lisztben, majd 2 evőkanál olívaolajon, 1-2 perc alatt süsd őket aranybarnára, és add hozzá a salátához!

Olasz saláta fügével

olasz-salata-fugevel

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g prosciutto
  • 7 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vörösborecet
  • 1.5 tk. balzsamecet
  • 10 db füge
  • 100 g rukkola
  • 50 g parmezán
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A fügét mossuk meg, majd vágjuk fel negyedekre vagy nyolcadokra. Tegyük félre.

A parmezán sajtból egy vékony, éles késsel vágjunk forgácsokat. Kés helyett a reszelőn is lehet találni olyan oldalt, ami alkalmas a forgács elkészítéséhez.

A sonkaszeleteket egyenként kenjük meg vékonyan olívaolajjal (kb. 2 ek.).

Egy szélesebb serpenyőbe fektetve, enyhén pirítsuk meg az összes szelet sonkát, kb. 1-2 perc alatt szeletenként.

A lepirított sonkaszeleteket szedjük tányérra és tegyük félre.

Készítsük el a salátaöntetet.

Ehhez tegyük egy kisebb, zárható üvegbe a maradék 5 evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az eceteket is. Adjunk hozzá ízlés szerint 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd zárjuk le és alaposan rázzuk össze a keveréket.

Vegyünk elő egy nagyobb salátástálat.

Halmozzuk bele a rukkolasalátát, majd fektessük rá a korábban lepirított sonkaszeleteket. Ízlés szerint pakolásszuk rá a fügeszeleteket, majd mehet rá a parmezánforgács is.

Végezetül locsoljuk meg finoman a balzsamecetes öntettel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon