Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
A húsgombócot vagy fasírtot szinte mindenki szereti: a darált húsból készült finomság masszája könnyen alakítható, bátran játssz az ízekkel. Mi most reszelt cukkinivel és parmezánnal dobtuk fel: így készítve elképesztően finom, még szósz nélkül is jólesik falatozni. Próbáld ki szendvicsbe pakolva vagy kínáld krumplipüré mellé. Ha azonban maradnál a klasszikus vonalon, paradicsommártásban főzd készre a gombócokat.
A sűrű mártás egyszerűen készül, kiváló minőségű paradicsommal, akár simán tésztával egybeforgatva is tökéletes. A húsevők és gombócrajongók pedig a recept szerint járjanak el. A húsgolyó nem a megszokott recept szerint készül, sütőben pirul készre, majd utána megy a mártásba. Tálalásnál reszelt sajt is mehet rá.
A megtisztított cukkinit reszeljük le. A sajtot is reszeljük le.
A darált húshoz keverjük hozzá a sót, borsot, fűszerpaprikát, fokhagyma-granulátumot, pankomorzsát, tojást, reszelt cukkinit és a reszelt sajtot.
A bekevert masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután fújjunk kevés olajat a húsgolyókra, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompassatát.
A mártást ízesítsük sóval, borssal és bazsalikommal, majd a kész gombócokat tegyük bele, és 8-12 percig, lassú láng felett főzzük.
A kész fogást kínáljuk tésztával, rizzsel vagy kenyérrel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu