
Így készül a legomlósabb pitetészta: ezeket a trükköket tartsd észben hozzá
A nagy kérdés: elő kell-e sütni?
Ha kedveled a dióhoz hasonlító, ám annál kissé karakteresebb ízű pekándiót, akkor készítsd el belőle Amerika egyik kedvelt desszertjét, a pekándiós pitét. A sütemény hagyományosan a hálaadási menü része, azonban az ünnepi időszak után is nagyon jólesik.
A finomság az eredeti recept szerint sok tojással és vajjal készül, azonban most megmutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb mentesen: így növényi étrendbe is beillesztheted.
Először a tésztát készítsük össze. Ehhez mérjük a lisztet közepes tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd vágjuk kockákra a vajalternatívát, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe.
Gyúrjuk bele a hideg vizet és a vaníliakivonatot, majd formázzunk belőle szabályos gombócot, csomagoljuk fóliába, és fél órát pihentessük hűtőben.
Csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 25 cm átmérőjűre, majd a sodrófa segítségével emeljük át a sütőformába. Szurkáljuk meg az alját villával, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig.
Közben készítsük elő a tölteléket. Ehhez egy kisebb edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd keverjük hozzá a barna cukrot, a kukoricakeményítőt, a lenmaglisztet, a fahéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, majd keverjük hozzá a kókusztejet és a durvára darabolt pekándiót, és dolgozzuk egybe.
Kanalazzuk a tölteléket az elősütött pitealapra, és díszítsük egész pekándiókkal. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 20-25 percig, vagy amíg a töltelék egészen be nem sűrűsödik.
Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk tejesen kihűlni. Tetszés szerint vaníliafagyival fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu