Mennyei pite pirult pekándióval: a lágy tölteléknek képtelenség ellenállni

3
Nyomtatás
Pekandios-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebben a pitében a ropogós és selymes textúrák tökéletes összhangban vannak egymással: az omlós tésztára lágy töltelék kerül, a desszert tetejét pedig pirult pekándió díszíti.

Ha kedveled a dióhoz hasonlító, ám annál kissé karakteresebb ízű pekándiót, akkor készítsd el belőle Amerika egyik kedvelt desszertjét, a pekándiós pitét. A sütemény hagyományosan a hálaadási menü része, azonban az ünnepi időszak után is nagyon jólesik.

A finomság az eredeti recept szerint sok tojással és vajjal készül, azonban most megmutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb mentesen: így növényi étrendbe is beillesztheted. 

Pekándiós pite mentesen

Pekandios-pite

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 csipet
  • 150 g növényi vajalteratíva
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 60 g növényi vajalternatíva
  • 150 g barna cukor
  • 3 ek. kukoricakeményítő
  • 1 ek. lenmagliszt
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 130 g pekándió (és 40-50 szem a díszítéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítsük össze. Ehhez mérjük a lisztet közepes tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd vágjuk kockákra a vajalternatívát, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe.

Gyúrjuk bele a hideg vizet és a vaníliakivonatot, majd formázzunk belőle szabályos gombócot, csomagoljuk fóliába, és fél órát pihentessük hűtőben.

Csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 25 cm átmérőjűre, majd a sodrófa segítségével emeljük át a sütőformába. Szurkáljuk meg az alját villával, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig.

Közben készítsük elő a tölteléket. Ehhez egy kisebb edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd keverjük hozzá a barna cukrot, a kukoricakeményítőt, a lenmaglisztet, a fahéjat, a vaníliakivonatot és a sót. Forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, majd keverjük hozzá a kókusztejet és a durvára darabolt pekándiót, és dolgozzuk egybe.

Kanalazzuk a tölteléket az elősütött pitealapra, és díszítsük egész pekándiókkal. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 20-25 percig, vagy amíg a töltelék egészen be nem sűrűsödik.

Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk tejesen kihűlni. Tetszés szerint vaníliafagyival fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon