
Kínai pirított rizs zöldségekkel és füstölt hússal: nem mindegy, milyen típusú rizst használsz hozzá
A gyorsbüfékben kapható kínai pirított rizst te is könnyen elkészítheted. Még finomabb, ha egy kevés füstölt sonkát is főzöl hozzá.
Ezzel a pirított tésztával nem kell kompromisszumot kötnöd: finom, különleges és gyorsan elkészül. Az alapízt a szezámos szósz adja, ehhez jönnek a zöldségek, és csicseriborsótól lesz tartalmas.
Az étel akkor lesz autentikus, ha udont vagy rizstésztát használsz hozzá, de ha ezeket nem sikerül beszerezni, akkor spagettivel is finom lesz. Ami pedig a zöldségeket illeti, sok mást is belepakolhatsz a felsoroltak mellett: brokkoli, pak choi, cukkini vagy karfiol is illik az összeállításhoz.
Először a szószt készítsük el. Ehhez egy tálkában keverjük össze a szójaszószt, a vizet, a fokhagymát, a gyömbért, a kókuszvirág- vagy barna cukrot, a szezámmagot, a pirított szezámolajat, a rizsecetet és a chilipelyhet, végül pedig keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt.
Készítsük elő a zöldségeket. Ehhez egy közepes edényben hevítsük fel a szezámolajat, adjuk hozzá a hagymát, a répát és a paprikát, és pirítsuk őket 8-10 percig, vagy amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak.
Közben enyhén sós vízben főzzük ki a választott tésztát a csomagoláson szereplő leírás szerint, és szűrjük le.
Adjuk a zöldséges alaphoz a leszűrt csicseriborsót, majd öntsük fel a szósszal. Alacsony hőfokon főzzük 2-3 percig, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik, majd adjuk hozzá a tésztát, és alaposan forgassuk össze.
Vegyük le a tűzről, szórjuk meg friss korianderrel, és pirított kesudióval tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu