Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

4
Nyomtatás
Piritott-teszta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha egy gyors, akár hétköznap este is összedobható vacsoraötletet keresel, akkor ez az aromás szósszal készülő pirított tészta szuper választás lesz!

Ezzel a pirított tésztával nem kell kompromisszumot kötnöd: finom, különleges és gyorsan elkészül. Az alapízt a szezámos szósz adja, ehhez jönnek a zöldségek, és csicseriborsótól lesz tartalmas

Az étel akkor lesz autentikus, ha udont vagy rizstésztát használsz hozzá, de ha ezeket nem sikerül beszerezni, akkor spagettivel is finom lesz. Ami pedig a zöldségeket illeti, sok mást is belepakolhatsz a felsoroltak mellett: brokkoli, pak choi, cukkini vagy karfiol is illik az összeállításhoz.

Pirított tészta

Piritott-teszta

Hozzávalók 4 személyre

A szószhoz:

  • 75 ml szójaszósz
  • 75 ml víz
  • 3 gerezd fokhagyma lezúzva
  • 1 ek. friss gyömbér lereszelve
  • 2 ek. kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 1 ek. szezámmag
  • 2 ek. pirított szezámolaj
  • 1 ek. rizsecet
  • 0.5 tk. szárított chilipehely
  • 0.5 ek. kukoricakeményítő

Az összeállításhoz:

  • 400 g udon, rizstészta vagy spagetti
  • 1 ek. pirított szezámolaj
  • 1 nagy vöröshagyma felszeletelve
  • 2 nagy sárgarépa vékony csíkokra vágva
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 db csicseriborsó-konzerv
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 2 marék pirított kesudió (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Először a szószt készítsük el. Ehhez egy tálkában keverjük össze a szójaszószt, a vizet, a fokhagymát, a gyömbért, a kókuszvirág- vagy barna cukrot, a szezámmagot, a pirított szezámolajat, a rizsecetet és a chilipelyhet, végül pedig keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt. 

Készítsük elő a zöldségeket. Ehhez egy közepes edényben hevítsük fel a szezámolajat, adjuk hozzá a hagymát, a répát és a paprikát, és pirítsuk őket 8-10 percig, vagy amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak.

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a választott tésztát a csomagoláson szereplő leírás szerint, és szűrjük le.

Adjuk a zöldséges alaphoz a leszűrt csicseriborsót, majd öntsük fel a szósszal. Alacsony hőfokon főzzük 2-3 percig, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik, majd adjuk hozzá a tésztát, és alaposan forgassuk össze.

Vegyük le a tűzről, szórjuk meg friss korianderrel, és pirított kesudióval tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon