Laktató, darált hússal töltött karfiol: a sütőben érnek össze az ízek
A szemet gyönyörködtető fogás nem a megszokott módon készül, de ez ne rémisszen meg, mert a végeredmény csodálatos lesz!
A csirkemellet sütőben is el lehet készíteni, ne félj, nem lesz száraz a hús! A szeletekre sajtmártás kerül, ettől lesz igazán puha és szaftos a hús.
A mártás fűszerezésével érdemes merésznek lenni. A receptben szerecsendió teszi különlegessé, de helyette reszelt fokhagymát és rozmaringot is használhatsz. Ha maradnál a szerecsendiónál, akkor karakteresebb sajtokat használj. A legjobb, ha zsírosabb fajtát választasz, de ha ízben is adnál hozzá pluszt, akkor kétféle sajttal dolgozz, az egyik legyen füstölt, mely remekül érezteti magát a fogásban.
A karfiolt szedjük rózsáira, és sós, lobogó vízben 8 perc alatt főzzük roppanósra.
A húst szeleteljük tetszés szerint, ha szeretnénk, picit klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután egy kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd a hússzeleteket mindkét oldalán süssük 2-3 percig.
A hússzeleteket helyezzük olajjal kikent tepsibe vagy jénaiba.
Egy magas falú lábasban a vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a lisztet, kicsit futtassuk meg, majd öntsük rá a tejet, és keverjük csomómentesre. A mártást fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük sűrűre.
A kész mártást vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a reszelt sajtot.
A mártásból egy keveset öntsünk a húsra, majd helyezzük rá a karfiolrózsákat, és öntsük rá a maradék mártást, végül pedig szórjuk meg reszelt sajttal.
A csirkés rakottast toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu