A 8 legfinomabb sajtos rakottas étel – Otthon is könnyedén elkészíthetők
A tepsiben készült ételek királynője az úgynevezett rakottas fogás, mely elkészítése sokszor elég időigényes, a végeredmény mégis kárpótolni fog.
A rakott karfiol régi kedvenc, kiadós tepsis fogás, mely másnap is finom. Az eredeti recept szerint a darált hús pörköltalappal készül, fűszerpaprikával, majd ez a ragu kerül a tepsibe karfiollal és rizzsel rétegezve, jó sok tejföllel. Persze máshogy is készítheted, például tejszínesen, csirkehússal. Most én is így tettem, a csirkehúsból ízletes gombócok készültek, melyek tejszínes, tárkonyos szószban főttek puhára.
Ha nem vagy ellene az újításoknak, akkor a fűszerezésnél légy merész. Én most tárkonnyal adtam meg a tejszínes szósz hangulatát, de chilivel vagy aszalt paradicsommal is megbolondíthatod. Karfiol helyett pedig brokkolival is kipróbálhatod a fogást.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd sós vízben főzzük félpuhára.
A rizst készítsük el a szokásos módon, majd tegyük félre.
A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, tojást és a zsemlemorzsát, keverjük össze. A masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat. A kis gombócokat magas falú edényben, kevés olajon pirítsuk körbe (8-12 perc), majd öntsük fel tejszínnel. A tejszínes szószt fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal, majd főzzük rottyanásig.
Vegyünk elő egy tepsit, kenjük ki kevés olajjal, majd a rizst simítsuk rá. A rizs tetejére tegyük rá a főtt karfiolrózsákat, a zöldség tetejére pedig a tejszínes húsgombócokat. Ezután reszelt sajttal szórjuk meg, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu